Премиера: Необикновен документален филм за цар Самуил

Много се изписа за цар Самуил покрай хилядната годишнина от смъртта на великия български владетел. Историческият спор тепърва ще набира сили, затова ние приятно се изненадахме да научим, че по кината ще се завърти един изключително нетрадиционен документален филм, посветен на темата.

За разлика от повечето исторически документални продукции, в „Мъртвите отварят очите на живите“ познатите ни исторически факти са ненатрапливо поднесени под формата на диалози между участниците във филма. Фокусът не е толкова върху самата история за цар Самуил, а върху мислите и емоциите на сегашните млади хора, когато чуят името му.

Ето какво можете да видите във филма, заснет с подкрепата на ИА „Национален филмов център“:

Станислава Калчева, която е режисьор и сценарист на продукцията, събира и кани за участие в пленер седем талантливи художници. Младите творци заминават за гръцкия остров Свети Ахил, а задачата им е да пресъздадат своите емоции и впечатления за историята на цар Самуил в някаква форма на изкуство. Особено впечатляващ е проектът на двама от художниците, които събират множество послания по темата на различни балкански езици, а сетне ги поставят върху гигантски криле от хартия. „За мен тяхната творба даде тон на целия филм и по много красив начин демонстрира идеята му – споделя Станислава Калчева. – А идеята е, че всички сме едно и е време това едно да полети над раздорите и конфликтите, породени от историческите спорове.“

Любопитно е, че в „Мъртвите отварят очите на живите“ участва и професор Муцопулос – откривателят на гроба и костите на Самуил. Оператор на продукцията пък е небезизвестният фотограф и кинооператор Красимир Андонов.

Безвъзмездното участие и самоотверженото отношение на участниците, които оставиха в България и семейства, и работа, за да се включат в снимките, не остави у мен никакво съмнение, че темата за Самуилова България е дълбоко залегнала и в кръвта на младите хора“ – допълва Станислава Калчева, известна с работата си по продукциите „Антракс“, „Пату“ и „Сламено сираче“ .

Премиерата на „Мъртвите отварят очите на живите“ ще се състои на 4 ноември 2014 г. от 19.00 ч. в „Дома на киното“ в София.

Остров Свети Ахил


Остров Свети Ахил, лобното място на цар Самуил. Снимка: Официална Facebook страница на продукцията

Share