Инди микс: март 2014

Докато досега заливахме Интернет пространството с всевъзможни варианти на инди фолк, през март подготвихме плейлист-изненада – експериментална и еклектична смесица от независими електронни и рок изпълнители. Тази рязка промяна не е чудна, тъй като идва нов сезон – а негов  идеален предвестник е студеният ембиънт саунд. Пък и  имахме нужда от разнообразие – особено след като nevsmile фуча и бесня цял месец против новoто звучене на Foster the People.

И така, типичните хипстърски песнички в модерния тренд на 80-те години са редуцирани до минимум, а в настоящия микс срещаме имена като вездесъщите Digital Daggers и новата датска сензация Asbjørn. Звученето варира от минималистично (британското електро-поп дуо KALEIDA), през електро-рок в новата песен на шведите от Кент, та чак  до дъбстеп – неособено известния, но ужасно талантлив американец Dublin.

Тематиката на „The Deviant Epoque“ (~„Епохата на отклонение от нормите“) е бързата смяна на настроения, често асоциирана с пролетното време. Дърветата са още голи, асфалтът е мокър от падналия дъжд, но във въздуха се усеща полъхът на настъпващите малко по-добри и леки дни. Работата е там, че противно на общоприетите разбирания, слънцето и светлината не могат да окажат чак такова въздействие върху меланхолията и тъгата. Могат да ги тушират, но не и да ги заличат. Докато се смееш под слънцето, уж приобщен към щастливата тълпа, понякога дълбоко в себе си чувстваш нещо друго, макар и да не го осъзнаваш и разпознаваш напълно.

Сред перлите на мартенския микс се нарежда Hauschka с творение от новия си албум „Abandoned City“. Немският композитор борави с любимото си подготвено пиано (пиано, което се променя от клавирен в перкусионен инструмент), а мрачният и силен трак „Elizabeth Bay“, който подбрахме за теб, e вдъхновен от „Летящият холандец“ на Вагнер. Ето какво казва Hauschka пред независимия лейбъл CitySlang:

„Исках да намеря метафора за вътрешното напрежение, което чувствам, докато композирам; онова състояние на духа, в което съм самотен и щастлив едновременно.  (..) Музиката е мрачна, но по ободряващ начин“.

И ние се водехме от този принцип – искахме плейлист от завладяващи, загадъчни, леко мрачни песни, които обаче дават енергия, мотивация и настроение. Подбрахме и по-леки парчета за баланс, разбира се, и смятаме, че всеки инди почитател ще си хареса по нещичко от нашите предложения.

Приятно слушане!

The Deviant Epoque (Инди микс: март 2014)

1. Coldplay X Porter Robinson (The Kite String Tangle Edit) – „Midnight Voices“
2. Hauschka – „Elizabeth Bay“
3. Dublin – „For You“
4. Kent – „La Belle Epoque“
5. Emily Wells – „Becomes The Color“
6. Kate Tucker & The Sons of Sweden – „Blue Hotel“
7. Butterfly Boucher – „Another White Dash (Birthday Version)“
8. Asbjørn – „R Y B“
9. KALEIDA – „Picture You“ (Tim Bran Mix)
10. Jillian Edwards – „Daydream“
11. Digital Daggers – „Aquarius“

Снимка на обложката: thefoxandtheraven.deviantart.com

Ако инди миксът ни за месеца ти е харесал, моля сподели го с твоите приятели и познати чрез бутоните по-долу:

Share