Какъв цвят е твоята маска?

Казват, че човек има една „същност“, но много маски/роли/персони, създадени, за да задоволят изискванията на обществото в конкретен момент.

Вземи за пример себе си. Спазваш десетки неписани закони, подчиняваш се на суеверия и традиции, без да задаваш въпросите си на глас. Научен си, че трябва да работиш, празнуваш, мислиш по определен начин, а дните ти да минават като дните на другите. Маската се слива с лицето ти, независимо каква гримаса се крие в душата ти.

Упорито се опитваш да се поставиш в рамки. В ума ти се плиска океан от цветове, а ти избираш само един-два разрешени нюанса и ги избродираш на личното си знаме, с което се идентифицираш пред света.

През целия ти съзнателен живот са ти набивали в главата да ползваш готова палитра от виждания, а не са ти показали как сам да си разбъркваш боичките и да създаваш нови багри. Заявили са ти, че бебешкото синьо е за момченца, а нежно розовото – за момиченца. Заповядали са ти да пишеш със син или черен химикал, да не би случайно да ти хрумне да проявиш характер. Питали са те какъв тип хора от противоположния пол те привличат – руси или кестеняви, със сиви или зелени очи, сякаш това е определящ фактор. Карали са те да се самодефинираш с цвета на любимия си отбор, цвета на колата си, цвета на партията си.

Комбинацията от тези цветове уж прави личността ти шарена, различна, отличаваща се от останалите. А всъщност палитрата е ограничена и дизайнът на всички маски е еднакъв.

Не вярваш, че уникалността се потиска? Ето един изцяло неметафоричен пример в лицето на Pantone, частна компания, наричаща се „световен авторитет по цветовете“. През декември въпросното дружество оповестява „официалния цвят“ (!) за следващата година. От Pantone твърдят, че просто обобщават бъдещите тенденции на културата в един най-вероятен нюанс. Дизайнерите, демек „най-креативните“ хора на планетата, обаче се съобразяват с въпросния нюанс, а ти, без изобщо да имаш думата по въпроса, ще го мяркаш често в дрехите и мебелите по магазините догодина.
Един цвят за 365-те дни на 7 милиарда души на Земята, наложен предварително – да живее свободното творчество, амин!

Разбира се, когато си така неуникален в уникалността си, за теб има много удобства и една-единствена опасност, а именно:

Ако правиш всичко като останалите и изглеждаш като тях, ще бъдеш напълно исторически незначителен.

Другата опция е по-рискована. Неспазването на традициите, счупването на моливите, с които искат да те оцветят, излизането от коловоза, всичко това води до сътресения в обществото, а обществото като институция иска да оцелее точно в този вид, в който е. Винаги. Разклащането на устоите води до несигурност, а несигурността е един вид вътрешно признание, че НЕЩО не е наред. В името на спокойствието, твоите въжделения ще трябва да бъдат премазани.

Всички знаят, че империите падат, просто предпочитат да не е по тяхно време.

Има обаче една уловка. Обществото е изградено само от индивиди, загубили истинските си черти под маските. Най-потиснатите от собствените си копнежи са и най-мачкащите околните. Затова следващия път, когато чуеш да те одумват, знай, че го правят именно онези, които никога не биха се осмелили да постъпят като теб. Онези, на които е нужно да им се каже дори какъв ще е цветът за следващата година. Онези, които чувстват, че си по-напред от тях по пътя на осъзнаването, но на когнитивно ниво никога няма да го приемат, защото ти си заплаха за самооценката им.

За да бъдеш най-добрата и щастлива версия на себе си, никога не слушай хора, които употребяват израза „защото така трябва“. Това са загубили битката души. Излей стереотипите в някоя канавка и започни да рисуваш по барикадата с краските на собствените си идеали.

Ще се изненадаш колко различен ще стане светът.

Берлинската стена през 1986-а
Кийт Харинг рисува върху Берлинската стена © Фотография: Tseng Kwong Chi, 1986
Share