„Декември е…“ или как да преоткрием чара на зимата

Попаднах на българския инди проект „Декември е…“ съвсем случайно във Фейсбук  – моя приятелка беше споделила на стената си за „едни разкошно направени handmade картички“ и без да се замислям, цъкнах на линка.

Да, картичките наистина се оказаха прекрасни като изработка, но това, което истински ме впечатли, беше замисълът. Повечето хора се прехласват по безкрайните летни дни, а зимата често се свързва с работа, студ, неприятни опашки по магазините по време на Коледа и ранно свечеряване. А на страницата на „Декември е…“  дванадесетият месец на годината е издигнат в култ – всички позитивни изживявания, емоции и традиции са  обобщени в кратички послания, „в думи и картини“.

Миниатюри на живота през декември.

Декември е пукащи дърва

И така, „Декември е…“ създават и продават картички с любов. Участваха и на коледния базар в „SOHO“, а за краткото време, откакто са онлайн, вече са събрали над 900 харесвания във Фейсбук.

Исках да науча повече за хората, които рисуват картичките, за вдъхновението им, за причината да изберат точно декември като основна тема, както и дали имат концепция за другите месеци на годината или пък техният handmade проект ще продължи едва месец. Ето защо се свързах със създателката на проекта Мария Василева и тя любезно се съгласи да даде кратко интервю за IndieBeaver.com, в което да отговори на всички изникнали въпроси:

nevsmile: „Декември е…“ се появи във Фейсбук сякаш от нищото, за да предложи страхотни картички с тематични послания, посветени на месец  декември. Как се роди идеята за този проект?

Мария: Историята на „Декември е…“ всъщност е на повече от 3 години и води началото си от личния ми блог Разпилени парченца. Там, в една декемврийска вечер, в желание да си върна думите и да си намеря причина да заобичам зимата,  реших да напиша няколко реда, посветени на декември. Няколко часа по-късно текстът заживя свой живот. Харесванията и споделянията вървяха паралелно с много и различни имена, което от една страна ме радваше, но от друга се чувствах… ограбена. Така тази година, водена от желанието да си върна авторството върху текста, а и защото истински обожавам да изпращам и получавам картички по традиционния „old school“ начин с разходка до пощенския клон и марка, една сутрин се събудих с мисълта да превърна текста в картички, всяка със свое послание. Картички, които носят уют и топлина в сърцата, също както текста.

n.: И все пак, какво те вдъхнови за този великолепен текст, които сега срещаме на картичките?

М.: Като човек от Бургас, зимата никога не е била любимият ми сезон. Затова пък обичам да предизвиквам себе си да намирам хубавото във всеки и всичко. Така стана и с декември… Казах си, „Трябва да има нещо повече в този месец от студ, киша, лудница по магазините за подаръци и т.н.“ . Случи се така, че открих цяла вселена.

Декември е вселена

n.:Зад художественото оформление на картичките „Декември е…“ стои обединеният труд и талант на няколко момичета. Разкажи ни малко за всеки от членовете на екипа?

М.: Зад илюстрациите на картичките стоят четири момичета – Ани Манова, Миглена Чернаева, Жанета Панчева и Севда Семер. От тях единствено Севда е по-пряко свързана с изкуството и арт средите и е редактор в TimeArt.bg. Ани и Меги работят като графични дизайнери в София и бяха забравили, че могат да рисуват. Жанета живее и твори в Мюнхен ръчно изработени бижута.

n.: А какви материали се ползват за направа на картичките?

М.: Картон, акварел, туш, скенер, софтуер за графично оформление и принт . Разбира се, най-важната съставка е любов 🙂

Декември е уют

n.: Колко време средно отнема изработката на една картичка?

М.: Зависи от вдъхновението и сложността на изображението. Хората на изкуството рядко поставят творчеството си във времеви рамки….

Декември е поглед навътре

n.: Предвиждате ли с момичетата картички и послания за останалите месеци от годината? Можем ли да очакваме „Юни е…“, възхваляващ лятото, или път „Септември е…“ с красивите багри и настроения на есента?

М.: Много хора ни питат и започваме да се замисляме… 🙂

n.: Къде могат да бъдат закупени картичките на „Декември е…“? Приемат ли се поръчки за персонализирани картички – с име или кратко послание за получателя?

М.: Засега през нашата Фейсбук страничка, в „Галерия ЛАЛЕ“ на ул. „Неофит Рилски“ в София и в „Art Place Капана“ в Пловдив. От време на време ни се случва да добавим нещо персонализирано на картичката с туша, но не бихме искали да прескачаме границата и посланията да бъдат наши.

n.: Благодарим ти за участието в нашия блог, пожелаваме успех на теб и целия екип!

М.: И ние благодарим за поканата.

Декември е кори на портокал и дъх на канела

декември идва и си отива като сън.
всяка година се питаш кога пак стана декември.
никога няма да разбереш.“
– Мария Василева

© Всички права върху снимките принадлежат на проекта „Декември е…“! Можеш научеш повече на официалната му Фейсбук страница.

Share