Голямото завръщане: Mew – “Satellites”

Дами и господа, ТЕ се завърнаха! От датската инди банда Mew най-сетне се наканиха да издадат шестия си студиен албум, очакван от почитателите им още от началото на 2013-та. Въпросната година обаче се оказа изненадващо тиха за групата, а след няколко демота и участия през 2014 г., Mew спряха да конкретизират кога ще се появи следващата им тава. Ето защо дори администраторите на най-големия фен-сайт на бандата mewx.info не скриха изненадата и безумния си възторг, когато сякаш от нищото, Джонас Бьоре, Бо Мадсен, Силас Утке Грое Йоргенсен и Йохан Волерт най-сетне фиксираха датата 27.04.2015 г. за издаването на “+-” (“Плюс-минус”). На пазара вече е и първият сингъл от новия албум, а именно жизнерадостният хаос, наречен “Satellites”:

Да си призная, подходих с лек страх към натискането на бутона “Play” в Soundcloud. Като заклет фен на Mew, който е израснал с тяхната музика, хем исках да харесам парчето, хем знаех, че съм качила летвата прекалено високо. Щях ли да изпитам същото, както когато чух за първи път “The Zookeeper’s Boy” и “Chinaberry Tree”  през страницата на приятел в добрия стар LiveJournal? Имаше ли шанс “Satellites” да се превърне в новия ми Mew химн и да измести абсолютния лидер “156”?

След нежните първи няколко секунди на “Satellites”, които ми донесоха асоциацията за полюшващи се на вятъра нежни черешови цветове, усмивката вече се разливаше по лицето ми… и тогава какофонията започна. В първия момент си помислих, че съм забравила още някой “свирещ” таб в браузера отворен, но бързо осъзнах, че тоталният музикален хаос си е дело Mew и само на Mew. Паузирах, отидох на безсмислена разходка до кухнята и обратно, поех си дъх и доизслушах песента. После я пуснах пак. И пак. И пак.

Макар че от бандата са попрекалили със смесицата от стилове и безсмислените ефекти, на второ слушане веднага направих два извода:
1) Съчетанието между леки, ефирни вокали и смислен текст все така носи характерния за Mew заряд;
2) “Satellites” има немалкия шанс да се превърне в “стадионен” хит, стига парчето да достигне до колкото се може повече скандинавци. Не си правя илюзии, че Mew могат да екзалтират тълпите в София, но в нордическите страни албумът “+-” спокойно може да се намърда по върховете в чартовете – нищо, че е дело на инди лейбъл.  Още повече, че Mew ще участват на Roskilde през лятото.

Тепърва набира скорост и официалното видео към “Satellites”:

Ако трябва да дам оценка на “Satellites”, тя би била 4/5. Не е новата “156”, но все пак е само първи сингъл от албума.

Какво ли ни очаква още?

Хей, ако си фен на Mew, помогни за популяризирането на “Satellites”, споделяйки тази публикация!

Share