Нов филм на Камен Калев тръгва по кината

Научихме, че на 16 октомври (петък), филмът на Камен Калев „С лице надолу“ тръгва по кината едновременно в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград, Шумен, Видин, Търговище, Враца и Хасково.

„С лице надолу“ е вдъхновен и създаден по истински случай. Във филма се засягат наболели за българската действителност проблеми – престъпността, корупцията, бедността –  и то през призмата на това да са водещи фактори България да бъде на едно от първите места в трафика на момичета, проституиращи в Западна Европа.

Избраният за главна мъжка роля френски актьор – Мелвил Пупо (Melvil Poupaud), пък пристига в София за премиерната седмица на френско-белгийско-българската копродукция. Той е един от малкото професионални актьори във филма. Останалите роли са изиграни от хора без опит в киното, подбрани след задълбочен кастинг, продължил повече от година из цялата страна.

Мелвил влиза в ролята на Сами – французин, който е принуден да се внедри в български канал за трафик на хора. За да постигне целта си, той се нуждае от помощта на Елка,  проститутка от ромски произход, изиграна от 16-годишната Сехер Небиева. Обстоятелствата притискат двамата герои и те са принудени да бягат заедно. Чувствата, които се зараждат между тях, помагат на Сами да се изправи срещу своите демони. Неговото изкупление става нейното спасение.

Ето го и официалния трейлър на филма:

Кой е Камен Калев?

Камен Калев е български режисьор, който завършва образованието си във френската академия за киноизкуство „Ла Фемис“ в Париж. Дебютният му филм „Източни пиеси“ е представен в престижната селекция на „Петнадесетдневката на Режисьорите“ в Кан през 2009 г. Източни пиеси“ взима и наградата за най-добър филм, режисьор и актьор, присъдена на Христо Христов по време на „Токио Филм Фестивъл“. Две години по-късно Калев стартира снимките на втория си филм „Островът“ също с премиера в Кан през 2011 г. В него главните роли изиграват френската актриса и топ модел Летисия Каста и датският актьор, известен от „Ангели и демони“, Туре Линдхард. През 2014-а Камен Калев отново е в Кан с проекта „Мостовете на Сараево“, който е режисиран от 14 европейски режисьори, сред които Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др. В частта на Калев взима участие българският актьор Самуел Финци, който играе ролята на Франц Фердинанд.

Препоръчваме ти да следиш най-новото около премиерата на „С лице надолу“ в тази Фейсбук страница.

С лице надолу - постер на филма
Share