Работно място – Антарктида! Как се живее на Южния полюс? (снимки)

Да си изследовател на Антарктида е доста рядко срещана професия, която определено не става за всеки. Континентът на вечните ледове, полярните сияния и императорските пингвини никога не се е славел с особено гостоприемство. 

Неизбежно в съзнанието изникват образи от учебниците: първите безумно тежки антарктически експедиции, в които смелчаци са се пробвали да обходят колкото се може по-големи територии с помощта само на шейни, теглени от кучета; книгата „Надпреварата за Южния полюс“, в която норвежецът Руал Амундсен печели славата на първия човек, стъпил на най-южната точка на Земята, а неговият конкурент и не по-малко опитен изследовател Робърт Скот губи живота си. Ние, българите, се сещаме за проф. Христо Пимпирев и всички смелчаци от  българската база на Антарктида.

Да, това са велики хора, оставили следата си в снега и историята. Но какво знаем ние за ежедневния живот на Антарктида? Как се оцелява в базата на самия географски Южен полюс, където дори военните самолети нямат никакъв достъп в продължение на 6-7 месеца в годината? С какво се прехранват, какво работят, как се забавляват всички „полярници“ в мрака на нощта, траеща над половин година?

Отговорът на тези и още куп други въпроси може да бъде намерен във фотоблога на американката Сю (antarctic_sue), прекарала 4 зими и 1 лято в американската полярна станция „Амундсен-Скот“, както и 4 лета и 1 зима в МакМърдо, най-голямото антарктическо селище, подслоняващо над 1000 души през летните месеци.

Блогът й обхваща една зима на Южния полюс (2012) и едно лято в МакМърдо (2013/2014)  – два периода, коренно противоположни като изживяване.

Сю е бивш военен, който в момента работи като метеоролог и лаборант. Професионалните й задължения на Антарктида включват типични задачи за званието й (напр. пускане на метеорологични балони за измерване на температурата, налягането и силата на вятъра), но и дейности като въздушен контрол на полетите до различните станции, риене на сняг от покрива на базата, миене на съдове и т.н. Това се дължи на факта, че по време на полярната зима на Антарктида остават малко учени – около 125 в МакМърдо и приблизително 50-ина в „Амундсен-Скот“. Отговорностите и работата по почистване и поддръжка на съответната станция се разпределят по равно между целия персонал.

Сю оставя своите снимки и кратките описания под тях да разказват историята на полярния живот. Научаваме:

  • Как изглежда полярното сияние в действителност, без да бъде подсилено с различни фотографски техники;
  • Какво трябва да облечеш, за да излезеш на -70C;
  • Какво се случва, ако някое заблудено животно попадне в близост до станциите;
  • Как 50 души успяват да издържат над 6 месеца на изкуствена светлина, със запаси от течаща вода, стигащи за едва 2-минутен бърз душ на ден;
  • Кой стои зад дизайна на церемониалния знак, обозначаващ Южния полюс;
  • Кои провизии най-бързо свършват в полярна станция „Амундсен-Скот“;
  • Какво се отглежда в оранжерията на най-южната точка на Земята;
  • Защо цялата станция грее в коледна украса 5 месеца в годината.

Блогът на Сю е като барометър на настроенията, властващи на Антарктида. Непривичните условия на живот, мракът и изолираността през полярната зима си казват своето и в голяма част от публикациите се усеща носталгия и копнеж по слънцето, зеленината на природата и свободата просто да излезеш навън и да отидеш някъде. Където и да е. Явно освен отлично здраве и късмета да се родиш в държава, която притежава база на най-студения континент, дългосрочната работа на Антарктида изисква определен тип психика и темперамент, за да оцелееш – и буквално, и преносно.

Но макар и последната снимка на Сю от Южния полюс за 2012-та я изобразява паднала на колене от щастие пред самолета, който най-сетне ще я върне в родината, на следващата година тази смела дама се завръща в Антарктида, за да прекара летния сезон в МакМърдо.

Неизбежен е изводът, че обичана или мразена, Антарктида прониква под кожата на обитателите си и ги кара да се завръщат отново и отново в най-студеното място на планетата.

А ето и някои от най-интересните снимки от блога на antarctic_sue:

Pax Terminal - най-малкият терминал в света

Най-малкият летищен терминал в света се намира на Южния полюс.

Destination Zulu

Станция „Амундсен-Скот“. Вход DZ (Destination Zulu) и контейнерите за битови отпадъци.

Вътрешност на станцията Амундсен-Скот

Във вътрешността на станция „Амундсен-Скот“.
През зимата навсякъде се окачват коледни лампички, за да
компенсират липсата на естествена светлина.

Коридори в станцията

По коридорите има окачени исторически статии на „Ню Йорк Таймс“ за покоряването на полюса.

Бек-ъп въздушен контрол

Едно от работните места на Сю в станция „Амундсен-Скот“,
откъдето се извършва въздушен контрол на полетите от и до МакМърдо.

Времето на полюса

Времето на Южния полюс.

Полярно сияние

Полярното сияние. Директно от полюса, без Photoshop обработка.

Географският южен полюс

Ето го и него – географски Южен полюс, на метри от станция „Амундсен-Скот“.

Конкурс за маркер на полюса

Географският Южен полюс е указан с малък знак и пръчка, забити в леда, които се местят всяка година  в зависимост от изместването на ледената покривка. Ежегодно сред обитателите на „Амундсен-Скот“ се провежда конкурс за дизайна на този знак.

Оранжерия

Оранжерията в базата „Амундсен-Скот“. Плодовете и зеленчуците от нея стигат за по една микроскопична порция на човек веднъж-дваж на сезон.

магазин

Най-купуваните (и съответно най-бързо изчерпващи се) продукти от магазина на Южния полюс са алкохол, газирани напитки, сладкиши и цигари.

the Dark Sector

Отдалечена част от станция „Амундсен-Скот“, наречена „The Dark Sector“.

МакМърдо

Лято 2013/2014 в МакМърдо.

Градчето МакМърдо

Поглед над  улица в антарктическото селище МакМърдо.

Исторически експедиции - екипировка

Запазена оригинална екипировка от исторически експедиции на Антарктида, съхранявана в МакМърдо.

Тюлен на Антарктида

 Тюлен пречи на един от самолетите от МакМърдо да излети.
Служителите го прокуждат с пляскане с ръце, защото според Антарктическите разпоредби, хората нямат право да докосват животните с ръце.

Кафе на МакМърдо

В МакМърдо също пият кафе.

Сю

 Сю на фона на залязващото слънце на Южния полюс.
Облечена е в специалната си антарктическа униформа, включваща термобельо, термополо и клин, специални подплатени ботуши и пухени гащеризон и парка. В по-студени дни очите също се предпазват със специални очила.

© Фотографиите в тази публикация принадлежат на antarctic_sue.

Виж още:

Share