Пролетна палитра: Ruby the RabbitFoot – „Ways“

Какъв по-свеж старт на пролетната утрин от американската инди надежда Ruby the RabbitFoot и нейния сингъл „Ways“?

Съдържащо в себе си бохемската жилка на Атина, щата Джорджия, видеото към „Ways“ впечатлява с богатата си палитра – изобилие от цветя, летящи сапунени мехурчета, брокатени отблясъци и  характерния за 80-те години омекотяващ VHS филтър. Всичко това създава едно весело, леко и пролетно настроение, но в действителност съчетанието между видео и текст е в основата на силното послание на песента и е това, което я отличава от хилядите жизнерадостни инди песнички, извиращи от YouTube.

Навремето в часовете по рисуване ни караха да нашарим един кадастрон с най-веселите и цветни боички, а сетне да покрием всичко с восък и черна темперна боя. След като боята засъхнеше,  рисувахме отгоре й с остър предмет, изстъргвайки чернилката, до достигане на цветния слой най-отдолу на рисунката. Така постигахме вълшебни цветни линии на черен фон, които нито един молив или четка не можеше да създаде.

Е, в случая на „Ways“, процесът е обърнат – лирики като „the coffee was cold and the cups were stained, the walls were thick with pain“ премахват горния весел цветен слой, а под него се показват черните линии на горчилката, оставаща след изпитата чаша любов.

Смея да твърдя, че и този вариант на изкуство е очарователен – изгледай видеото и се убеди сам/а.

„Ways“ e част от новия албум на Ruby the RabbitFoot „New as Dew“, който излезе на 18 март 2014 с лейбъла на Normaltown Records.

Share