Бунтът на класиката: Versace Eros Pour Femme

Изборът на адекватен парфюм за горещите дни е като математическа задача, която има две верни, но често самоизключващи се решения.

  1. Летният парфюм трябва да е лек, свеж и ненатрапчив, или най-малкото хората да не започват отчаяно да се оглеждат за отворен прозорец, щом се качиш в нечия кола или в градския транспорт.
  2. Летният парфюм трябва да е траен. Дискретните аромати обаче рядко издържат повече от няколко часа, а разнасянето на флакон в дамска чанта при температура на въздуха над 37°C… уви, хич не е добра идея!
Впечатления от „Versace Eros Pour Femme“

  • Върхови нотки: сицилиански лимон, калабрийски бергамот и нар;
  • Средни нотки: жасмин, божур, цвят на лимон (тук някъде се усеща и илюзия за праскова);
  • Базови нотки: амброксан, сандалово дърво, мускус, дървесни аромати.

При първи досег, „Versace Eros Pour Femme“ не се отличи кой знае колко от типичните летни парфюми, залагащи на цитрусови и дървесни нотки. Като типичен индивидуалист, имам предпочитания към по-нестандартни ухания, затова нито нежният полъх на сицилиански лимонови дръвчета, нито така обичаният в парфюмерията бергамот, ме впечатлиха особено.

После обаче ароматът се разгърна и нещо се случи… Върховите нотки преляха плавно в свеж цвят от лимон и изискан жасмин, а под тях се усети присъствието на молекула амброксан. Макар да имах бегла асоциация със слънчевите гръцки лета на Халкидики, „Versace Eros“ по-скоро ми напомни за удоволствието да разрежеш зряла праскова и да отпиеш глътка остро, солено мартини.

Ароматът е едновременно класически, спокойно вписващ се в елегантността на 60-те и 70-те години на миналия век, и бунтарски – като дантелена бяла рокля, съчетана с кубинки и черно яке с капси. По моя преценка би паснал на авантюристично настроени дами в доста широкия възрастов диапазон от 20 до 40 години.

Трайност на аромата

Бях пръснала съвсем леко от аромата върху китките и шията си, но през целия ден, при всяко по-рязко движение на ръцете, мирисът се завръщаше като разхлаждаща приливна вълна. На другата сутрин, когато отворих гардероба си, отново го усетих – даже ризата ми бе поела част от уханието.

Тук е моментът да се отбележи, че „Versace Eros Pour Femme“ идва в тежко стъклено шишенце с гръцки мотиви и стилизирано изображение на Горгона Медуза (интересен прочит на дизайнерите… може би Медуза е способна да вкамени дори Ерос?). Опаковката е неудобна за носене в чанта, но пък ароматът издържа над 9 часа, което е предостатъчно за мен.

Изводи и оценка

Меко казано доволна съм, че открих парфюм, който не само е ефирен и траен, но поради липсата на ясно изразена плодова сладникавост, може да се ползва както през лятото, така и през ранната есен. Нещо, което наистина е рядко срещано.

Оценка: ★ ★ ★ ★

Парфюмът бе любезно предоставен за тестване от нашите приятели Fragrances.bg. Всички членове на IndieBeaver.com изявиха желание да го изпробват, но главният редактор nevsmile неумолимо го присвои за себе си. 🙂 

Share