За нас

Indie Beaver

Често задавани въпроси:

Каква е идеята на IndieBeaver.com?


IndieBeaver.com e независим уебсайт (не думай!), целящ да хвърли светлина върху все още непопулярната у нас международна инди сцена. Независимите творци, за които разказваме, включват музиканти, писатели, художници, дизайнери, представители на независимото кино, малки компании за козметика и мода, блогъри и др. 

Отвъд добре познатите „световни хитове“ съществува една плеяда от прекрасни думи, мелодии и картини – наслада за всички сетива, която също заслужава внимание и признание. Създавайки сайта, се водехме от искреното желание да споделим тази скрита от масовата култура красота с онези, които биха могли да я оценят. Не знаем кога думата  „хипстър“ се превърна в обидна, но не виждаме нищо лошо в това хората да се опитват да гледат отвъд бълващата машина на комерсиалното и да откриват нови светове. Да бъдат различни с по-сериозните си познания, без самата различност да е самоцел.

Малко за инди музиката. Живеем в свят, пренаситен с информация. От милиарди клипове в YouTube едва по 20-тина инди песни годишно предизвикват някакъв по-голям шум около себе си. И как не, когато музикалната сцена е претъпкана от имена, зад които стоят големите лейбъли. Световноизвестните изпълнители са стигнали до етап, в който получават много неща наготово – новите им сингли влизат директно в MTV, където се въртят до тотално втръсване, музиката им звучи нон-стоп по радиа, партита и дискотеки, а финансирането на концертите им е въпрос на „Колко?“, а не на „Ако феновете помогнат, ще имаме ли възможност да…?“. Без да омаловажаваме труда на големите имена, все пак считаме, че не винаги тяхната продукция е особено качествена. Понякога нещо тяхно започва да ни харесва на стотния път, а сме го слушали до стотния път, защото просто се лее от всякъде и не можеш да избягаш.

Ако пък случайно ни попадне някой инди изпълнител, я от NoiseTrade, я от безплатната секция на iTunes, я от Indie Shuffle, и не го харесаме до 1:30-тата минута – пръстът ни се насочва „NEXT“ или директно цъкваме хиксчето в горния десен ъгъл. Толкова. Повече може никога да не попаднем на тази група. А тя може да е истински, ама истински добра. Просто да не си личи, ако си слушал с едно ухо. Все пак, ако сме прочели някъде положителни ревюта, или пък името на групата или изпълнителя ни се е мяркало по блоговете, може да послушаме още минутка-две…и тогава да ни удари гръм и да осъзнаем на колко гениално нещо сме попаднали.

Надяваме се, че ще отделиш няколко минутки, за да послушаш непозната музика, да прочетеш нещо от непознат автор, да разгледаш картините на непознат творец. На нас не ни плащат, за да ги промотираме. На теб обаче ще ти платят – с щастието, което ще изпиташ, ако харесаш нещо истински и то те обогати, като стане част от красивия свят около теб.

Можеш и да разгледаш секцията ни с авторски поредици, есета и размисли.

Обратно към въпросите

А какво значи „Indie Beaver“?


„Indie Beaver“ в буквален превод от английски означава „независим бобър“.  Разбира се, важно е метафоричното значение. Спряхме се на това име за сайта ни, защото инди феновете са като трудолюбиви бобри, които се стремят да построят бент, удържащ преливащата река на популярната култура. Знаем, че бентът няма да издържи, но се надяваме да уловим няколко мига, в които да можем да се насладим на любимия ни инди свят.

И не, „инди“ няма нищо общо с индианците.

Обратно към въпросите

И все пак, кои сме ние?


Зад проекта „Indie Beaver“ стоим ние, върлите фенове на инди културата nevsmile и alomantka. Eто малко повече информация за нас:

 nevsmile (създател и главен редактор на сайта)
nevsmile: Създател и главен редактор на IndieBeaver.com

„Не обичам радиото и телевизията да определят каква музика ще слушам днес.“ 

Аз съм от онези меломани, които първо четат текста на песента, а после изслушват самата нея. Вярвам в силата на думите и в мантрата, че качествените филми и стойностната музика ще ме намерят, само ако първо аз ги потърся.

Към момента се занимавам професионално с Интернет маркетинг и SEO. Имам интереси в областта на литературата, футбола, скандинавските езици и уеб дизайна.  В Интернет станах по-известна с участието си в летния стаж на литературния сайт „Аз чета“. Блогърствам от 2005-та г., когато започнах свой англоезичен дневник (прераснал в обстоен анализ на всяка стъпка на шведския национален отбор по футбол) в LiveJournal.com.

Инди Блиц:

Любим инди/алтърнатив изпълнител или група:  Noah Gundersen, Patrick Wolf, Bastille.
По-комерсиален избор: Kent (Е, какво? В Швеция са известни!), Editors, Foster the People, Nick Cave & The Bad Seeds, Keane.
Песен, която ме определя: Dom Andra (Kent), Winter (Noah Gundersen)
Любим стих от песен: You were an avalanche // I was a city perched desperately close to the mountain // And you called out for water // And I gave you wine //  Like a bitch that I was // And I called you mine („Avalanche“, Noah Gundersen)
Препоръки от независимото кино: Bang Bang, You’re Dead (2002), Franklyn (2008), Mannen som elsket Yngve (2008)
Предпочитани автори:
Агата Кристи, Айн Ранд, Алесандро д’Авения, Джордж Р.Р. Мартин, Тери Пратчет, Харуки Мураками.

Всички публикации на nevsmile

alomantka (автор и редактор)
alomantka: автор и редактор на IndieBeaver.com

„Аз съм независим дух в зависима среда“

Най-голямата ми страст е планината. Мечтая да изкача Матерхорн един ден. Уви, в града съм просто току-що завършил икономист, а в ръцете ми няма въжета за катерене, а отчети и химикалки.

Професионалните ми интереси включват творческо писане и много, ама много beta-reading и редактиране.

Радиото на моето ежедневие е сиатълското KEXP, та оттам и любовта към индипендънт музиката.

Инди блиц:

Любим инди/алтърнатив изпълнител или група: Trampled by Turtles, Editors, Young the Giant, Mew.
По-комерсиален избор: Paul Oakenfold, Björk
Песен, която ме определя: Guns Out (Young the Giant)
Любим стих от песен: On my way to your apartment // I write for fear of silence // You carved a boat to sail my shadow // Now I walk alone („Apartment“, Young the Giant)
Препоръки от независимото кино: My Own Private Idaho (1991), Kids (1995), Blue is the Warmest Color (2013)
Предпочитани автори:  Джон Грийн, Джон Гришам, Ърнест Хемингуей.

Всички публикации на alomantka

Обратно към въпросите

Материалите Ви авторски ли са?


Да, освен ако изрично не е упоменато друго, или с други думи:

Всички статии, интервюта и други текстови материали, публикувани в сайта, са собственост на авторите на IndieBeaver.com. Изключения правят само публикациите на нашите гост-автори, които изцяло държат авторското право над всяка своя дума или картинно изображение.

IndieBeaver.com изключително много държи на коректното цитиране и не толерира кражба на интелектуална собственост. Всички изображения, които не са собственост на сайта, са обозначени като такива със сива лента под изображението, на която е отбелязан носителят на авторското право, а в някои случаи, и сайтът, от който е взето съответното изображение.

Всички графични материали в сайта, които нямат посочен собственик на правата, принадлежат на IndieBeaver.com. Сред тях са снимки от личната колекция на авторите, както и легално закупени за целта стокови изображения.

Разбира се, всички графични, аудио или видео материали, свързани с определен творец, като например музикален клип, песен или корица на книга, принадлежат на своите автори и са представени в сайта само като нагледен материал с цел популяризиране на въпросния творец. 

IndieBeaver.com HE толерира нелегалното сваляне и разпространение на музикални файлове и затова няма да откриеш такива на нашия сървър. Всички плейлисти и клипове, които използваме, се съхраняват на сървърите съответно в YouTube, 8tracks и Vimeo и като такива, отговарят на съответните изисквания на тези платформи за авторското право и сродните му права.

Creative Commons License

IndieBeaver.com е под Creative Commons лиценз Признание-Некомерсиално-Без производни. Забранено e модифицирането и/или използването за комерсиални цели на каквито и да е материали, поместени в IndieBeaver.com. Забранено е споделянето на материали от IndieBeaver.com без коректно цитиране на източник, а именно линк към оригиналната статия/материал и/или към началната страница на сайта IndieBeaver.com.

Обратно към въпросите

Как можеш да се свържеш с нас?


Ако имаш въпрос, мнение, идея или проблем със сайта, заповядай в секция „Контакти“, където са описани всички начини, по които можеш да се свържеш с нас.

Ако се интересуваш от партньорство с IndieBeaver.com или искаш да рекламираш на нашия сайт, заповядай в секция „Реклама“.

Обратно към въпросите