Книгите за фотография, от които всеки начинаещ се нуждае

Противно на всичко онова, което мнозина може би смятат, фотографията е сложно изкуство, изискващо много знания и умения, за да го превърнете в своя професия. Или най-малкото, да бъдете наистина добри и да създавате страхотни снимки, дори и само като хоби.

Ако имате силното желание да бъдете нещо повече от обикновен любител, познаващ съвсем бегло възможностите на своята камера, то усъвършенстването ви в тази сфера е задължително. Винаги бихте могли да се запишете на курс по фотография за начинаещи, но ако търсите малко по-достъпен и лесен начин за самообучение, специализираната литература за новаци е отличен избор. В тази статия ще ви представим някои от най-добрите книги, предлагащи достъпни и лесно разбираеми уроци по фотография

“Тайните на цифровата фотография”


Ако кажем за една книга, че е най-продаваната в света в своята сфера, то определено би следвало да има добри причини за това. Действително обаче трудът на американския фотограф Скот Келби е сред най-известните самоучители за цифрова фотография.

Наясно, че професионалният език, изпълнен със сложна терминология, би могъл да уплаши начинаещите фотографи, Келби разкрива тайните си по възможно най-достъпен начин. Както казва самият той – сякаш сте излезли заедно на снимки, а той ви дава своето “ноу хау” като на близък приятел. Тук излишната терминология отстъпва място на практическите съвети, поднесени и с известна доза чувство за хумор от страна на автора.

“Пейзажна фотография”


Дори и все още да не сте майстори фотографи, вероятно знаете, че съществуват и различни видове фотография. Безспорно сред най-предпочитаните от тях е пейзажната фотография, която ви позволява да улавяте в кадър най-красивото, което природата и околната среда могат да предложат.

“Пейзажна фотография” е още една от книгите на Скот Келби, който ви разкрива всичко нужно за правенето на подобни снимки: как да настроите своята камера, къде да я фокусирате, как да заснемете перфектната панорама и как да обработите направените снимки впоследствие. Келби е най-продаваният автор на фотографски книги в света, а основна причина за това е неговият изпипан подход към читателя.

“Цифрова фотография For Dummies”


For Dummies ръководствата обикновено гарантират, че независимо колко сложна е дадена материя, в съответната книжка тя ще ви бъде обяснена и разшифрована по възможно най-лесния начин.

В малко повече от 400 страници, “Цифрова фотография For Dummies” събира на едно място абсолютно всичко най-важно, което един начинаещ фотограф следва да знае. Ако искате да се занимавате с фотография, книги за това има много, но For Dummies ръководството е един от най-достъпните начини да получите огромно количество знания с едно четене. От избора на оборудване до софтуера за обработка на снимките, и от жаргона на професионалните фотографи до използването на камерата – трудно ще останете без отговор на своите въпроси.

“Отлитащото време. Лъч светлина през обектива”


Тази книга е малко по-различна от представените до момента. Нейн автор е театроведът и професор в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” Анна Топалджикова. Тя е правнучка на дворцовия фотограф на Цар Фердинанд Иван Карастоянов, а в “Отлитащото време. Лъч светлина през обектива” проф. Топалджикова разказва забележителната история на своя род.

Самоковската фамилия Карастоянови и до днес е считана за основоположник на българската фотография. Пред техните обективи са заставали някои от най-видните имена на българското Възраждане и първите десетилетия на новоизградената ни държавност. Снимките на рода Карастоянови запечатват българската история в онези години – от портретите на Васил Левски и Панайот Хитов до смъртния одър на Стефан Стамболов и сватбата на Цар Борис III. Днес проф. Анна Топалджикова ни споделя ценните спомени на своята фамилия, събрани в това отлично издание на “Изток-Запад”.

“101 полезни съвета за дигитална фотография”


И след тази приятна разходка из миналото на българската държава, връщаме се обратно към самоучителите. Тук отново попадаме на една крайно полезна книга за фотография, написана от един от най-признатите майстори на обектива Майкъл Фриймън.

Наръчникът е максимално стегнат в наглед скромните 176 страници, но тук качеството определено е по-важно от количеството. Дългогодишният опит и изкусни умения на Майкъл Фриймън ще ви помогнат да овладеете в пълна степен детайлите на дигиталната фотография, включително работата с увредени файлове и добрата организация на снимките ви.

“Най-доброто от тайните на цифровата фотография”


Какво може да бъде по-полезно от цяла поредица успешни самоучители? Най-доброто от тях, събрано в едно единствено издание! Именно това прави Скот Келби с книгата “Най-доброто от тайните на цифровата фотография”, където той извлича възможно най-важните неща от своите книги, събирайки ги на едно място. Специален бонус тук е главата, която Келби подготвя конкретно за хората, които правят прехода от снимането с мобилни телефони към далеч по-професионалните SLR камери.

“Ръководство за позиране в цифровата фотография”


Ако сте решили да се развивате в снимането на хора и работата с модели, то едно от най-големите предизвикателства пред вас е начинът, по който те позират пред обектива ви. Това може да извади на показ както най-доброто, така и най-лошото от вашия модел. Наръчникът “Ръководство за позиране в цифровата фотография” на Линдзи Адлър ще ви подготви вещо в това направление, разкривайки ви тайните на перфектната поза.

От елиминирането на всички дребни “капани”, които крие позирането на модела, до това под какъв ъгъл трябва да снимате, вие ще овладеете правилната поза на обекта ви при различните видове фотография на хора – портрети, семейни, будоар и т.н.

Share