Инди микс: юни 2014

Юни не е хубав месец за любителите на нощта. Слънцето се скрива престъпно късно, за да изгрее отново само след няколко часа. Не можем да потънем истински в мрака, защото минути делят най-тъмната част на денонощието от l’Heure Bleue, а преди да успеем да се полюбуваме истински на прекрасните тъмносини оттенъци, небето неумолимо изсветлява до розово-бяло. Докато се усетим, вече посрещаме изгрева. 

И все пак има нещо ужасно вълнуващо в настъпването на новия ден. Има я плахата надежда, че съзираме изгрева на онази дата в календара, която би могла да се превърне в бленуван спомен. Защото в следващите часове всичко може да се случи; може дори да се сбъдне мечта. Да, чудесата се случват много рядко, но в хладния утринен въздух изглеждат почти реални – сякаш можеш да ги вдишаш, да ги усетиш с повея на вятъра, да бъдеш заслепен от тях при появата на първите слънчеви лъчи.

За таз месечния инди микс се постарахме да уловим именно емоциите, които обземат по-поетичните души при настъпването на новия ден. Също както черната нощ неусетно се превръща в утринно небе, подбраните от нас песни преливат една в друга; от dark rock към ambient, post rock към оптимистичен experimental…Мрак към светлина, меланхолия към тиха надежда.

Селекцията ни включва някои напълно нови инди открития, но този път сме заложили основно на познати имена от алтернативната сцена – вездесъщите Coldplay и вълшебен трак от новия им албум „Ghost Stories“; исландците от Sigur Rós и тяхната драматично-оптимистична „Hrafntinna“ („Обсидиан“); и разбира се, Chelsea Wolfe, чиято „Feral Love“ превзе класациите и символизира отлично всичко, което може да ни хрумне в най-тъмните часове на нощта.

Предлагаме ти още да чуеш парчета на британската инди банда с нежно експериментално и dreamy звучене Nuages, както и на лондончанина с омагьосващ глас Allman Brown. Включили сме още австралийската група Vancouver Sleep Clinic –  безспорни любимци на европейските блогъри.

Завършваме с изгрева на слънцето и „Waves“ на Japanese Wallpaper. Вокалите са на Pepa Knight (Jinja Safari), а зад проекта се крие едва 17-годишният продуцент Gab Strum от Австралия, който през 2013 г. изуми инди-общността с невероятния си дебютен сингъл „Breathe“.

Но не пропускаме ли нещо? Ако си чул/a песен номер 3 в нашата селекция и се чудиш:
a) на какъв език е;
б) защо имаш чувството, че сте я слушал/a някъде;
в) откъде сме я „изкопали“,

то знай, че езикът е „симлиш“, а песента ти е така позната от култовата игра на EA Games „Sims 3“. Срамота е, че нещо толкова дръзко като звучене е останало само като саундтрак на игра, пък била тя и от поредицата „Sims“. Даваме ти шанс да преоткриеш „Lamia“ и да изживеем надеждата на новия ден заедно.

Early Morning World (Инди микс: юни 2014)

1.  Chelsea Wolfe – „Feral Lovе“
2. Nuages – „Shadows“
3. Vampire Twins – „Lamia“
4. Allman Brown – „Ancient Light“
5. Ólafur Arnalds – „Reclaim (feat. Arnor Dan)“
6. Second Hand Heart – „Damnesia“
7. Vancouver Sleep Clinic – „Vapour“
8. Coldplay – „Always In My Head“
9.  Sigur Rós – „Hrafntinna“
10. Parachutes – „Your Stories“
11.  Japanese Wallpaper – „Waves (ft. Pepa Knight)“

 Снимка на обложката: Vilde Indrehus (Bildevilde)

Ако селекцията ни за юни ти е допаднала, сподели я с приятели и последователи чрез бутоните по-долу:

Share