Вещерска любов: Monarchy – „Living Without You“

След едногодишна пауза, английското електронно дуо Monarchy триумфално се завръща на музикалната сцена със сингъла „Living Without You“.

Този път Андрю Армстронг и Ра Блек са заложили на по-разбираеми послания от обичайното. Тематиката на „Living Without You“ e любовната раздяла, а най-впечатляващата част от текста гласи:

Sometimes you only see the light
When you’re standing in darkness
Tonight might save your life

Звученето е клубно, с онова нарастващо напрежение във всяка нотка, което може да докара всеки, пийнал чашка-две, до нервна еуфория. С други думи – нищо необичайно за електронната музика.

Необичайното е другаде – в изпипания, пълен с метафори и внушения видеоклип към песента. 

Битка за надмощие между Нея – Белотата, и Него – Мрака. Тя е бяла отвън, но неговата черна същност я е запълнила отвътре. Той е черен отвън, но душата му е бяла.

Двубоят между Белота и Мрак се свежда до вещерски заклинания и вуду-ритуали – аналогия с психологическата война между двама души, всеки от които е допуснал другия в съзнанието си и се е оставил да бъде обсебен. Впечатлява мотивът с Белотата, затворена в бяла клетка; не Мракът я държи в плен – Белотата е в плен на собствената си същност, на собствените си мисли и желания.

Всъщност абсолютно всеки кадър от черно-белия клип на Monarchy носи някакво скрито послание, затова най-добре изгледай „Living Without You“ още сега и остави на фантазията си да потърси смисъла. Обещаваме, че си струва.

Share