Неочаквана (добра?) комбинация: CLOSURE – „Creatures“

Никога не съм си задавала въпроса какво би станало, ако събереш в едно емблематичната шведска рок банда Kent с датската алтернативна банда Mew. Въпреки приликите помежду им (и двете групи имат сходни залитания към електронната музика, създават парчета с мистериозни и многопластови текстове и често участват в едни и същи фестивали), не съм изпитвала желание да слушам албумите им омесено. Накратко, ако съм гневна на света, носталгична, цинична… тогава слушам Kent. Ако съм съм обзета от някакво вдъхновение или изпитвам по-нежни чувства към околните, тогава в слушалките ми прокънтяват специфичните вокали на Jonas Bjerre от Mew.

Ето защо бях крайно изненадана, когато разбрах за CLOSURE – общ проект между членове на двата състава, в който участват басистът на Kent Martin Sköld, басистът на Mew Johan Wohlert  и соул и R&B изпълнителката Ninsun Poli.

„С Johan Wohlert се познаваме от много време“,  споделя Мартин пред блога на шведската телевизия SVT. „Никога не бяхме говорили да създаваме музика заедно – бяхме просто приятели. С Ninsun пък се срещнах покрай Johan T Karlsson и Familjen. Често всичко е просто съвпадение. Добрата музика е резултат на добри срещи и на… живота като цяло.“ 

Първият сингъл на новосформираната CLOSURE е „Creatures“, част от дебютното EP „Closure“:

„Искахме една характерна нордическа, кристално ясна емоция да се усеща в музиката. Трябваше да бъде нещо елегантно, никога твърде „мачо“. Творбите ни са просто хубава поп музика, семпла и проста“, споделят от групата.

В „Creatures“ се усеща и влиянието на поп музиката от 80-те и 90-те години. Не е учудващо, че останалите 3 парчета от дебютното EP носят сходен заряд и настроение. Може би песента, която най-много напомня на стила на Kent e „Snowflakes in Spring“ (можеш да я чуеш като preview в iTunes).

За добро или лошо, проектът CLOSURE не е пресечна точка между Kent и Mew, между рок, алтърнатив и соул, а стои в съвсем друг квадрант в координатната система на музиката. Качеството е неоспоримо, но поне аз очаквах доста по-поглъщаща, завладяваща и сложна комбинация между тези трима така талантливи музиканти.

Разни вкусове, разни идеали. Ако решиш да дадеш шанс на CLOSURE, драсни някой ред като коментар с твоето мнение.

Обложка на Closure EP

Share