Открий тайната зад вълшебните илюстрации на Clementine!

Нейните изящни дигитални илюстрации набират все повече популярност в Интернет пространството. Името й е Цвета Петрова, а онлайн е по-позната като блогърката-художничка Clementine. Родом от Варна, понастоящем 20-годишната Clementine изучава специалност „Изящни изкуства“ във френския Université Bordeaux Montainge. Срещнахме се с нея „виртуално“, за да я поразпитамe за идеите и метафорите зад красивите й портрети…

Момиче с рога - Clementine

nevsmile: Здравей, Clementine! Радвам се, че прие да гостуваш в IndieBeaver.com! Неизбежният първи въпрос, който ще ти задам, е откъде идва твоят артистичен псевдоним и носи ли той някакво скрито значение в себе си?

Clementine: Няма никакво скрито-покрито около него всъщност, нося си го от много, много време. Не си спомням конкретната история дори, но е свързано с персонажа на Кейт Уинслет Клементайн от филма „Блясъкът на чистият ум“.

n.: Как се запали по изкуството и кога откри искрицата талант в себе си?

C.: Рисувам буквално откакто се помня. Като малка ходих по школи, а от един момент нататък продължих да се уча самостоятелно. Имаше период в гимназията, когато почти бях спряла да рисувам, но един приятел ми се накара стабилно, за което съм му много благодарна. Сега продължавам да се занимавам с рисуване също толкова интензивно, колкото и преди. Поддържам страница във Facebook, в която гледам да споделям нови илюстрации колкото се може по-често.

Момиче с котка - Clementine

n.: От блога ти научаваме, че умееш страшно много неща – рисуваш на ръка, създаваш дигитални илюстрации, декупажът също ти се отдава – коя от тези дейности ти е най-много присърце и би искала да я развиеш като основна?

C.: Със сигурност мога да кажа, че акварелът е моята страст. През изминалата година, че и повече, съм публикувала в блога почти само рисунки с акварел. Този декември се сдобих с графичен таблет; все още се упражнявам, за да „задобрея“ и с него. Това, че по-рядко „поствам“ рисунки на хартия, не значи, че съм ги забравила, или че ги пренебрегвам.

Момиче кошута - Clementine

n.: Една голяма част от творчеството ти включва илюстрации на млади жени, чиито коси са винаги в интересни и привличащи окото нюанси. Няма как да не попитам – това всъщност портрети ли са, или автопортрети? Как се ражда идеята за такъв портрет?

С.: Не крия факта, че съм фен на косите в странни цветове. Самата аз в момента съм с пастелно розова коса. Като че ли това си ми стана и запазена марка в илюстрациите. Вижда се, че голяма част от тях са женски персонажи; просто рисувам това, което намирам за красиво и вдъхновяващо.

n.: Каква техника и програма използваш за създаването на дигиталните рисунки? Рисуваш ли предварително концепцията си на ръка или скицирането започва на самия компютър?

C.: Дигиталните рисунки създавам благодарение на графичния си таблет и Adobe Photoshop. Таблетът ми е стара машинка – втора ръка – и като цяло трудно може да се определи като добре работеща техника. Колкото и да ми се иска да рисувам всичко директно в Photoshop, не ми е възможно, понеже или писалката влачи, или просто не ме слуша. Затова за момента правя скиците си на хартия, а след това ги оцветявам дигитално.

Clementine zodiac

(Зодиак. Кликни върху изображението за по-голям размер)

n: Да поговорим малко за колекцията ти с 12-те персонификации на 12-те зодии. Взела си интересното решение да подчертаеш скулите на всяка девойка, изобразяваща зодия, със своеобразен “руж” под формата на 2 кръга. Да търсим ли някакво специално послание тук?

С.: Не съм включила никаква символика в тях;  водех се от изцяло естетическа гледна точка. Исках да включа някакъв обединяващ елемент, и този акцент ми се стори като добро решение, което допринася за общия изглед на серията. Струва ми се също, че подобен акцент носи и нещо леко мистериозно, което ми допада, и подхожда на зодиакалните дами.

n.: Докато при някои зодии метафорите са лесни за разчитане, то какво се крие зад бунтовническата цигара на зодия Дева? Като сме на тази тема, ти коя зодия си?

C.: Винаги се изкушавам да включа някой бунтарски елемент там, където най-малко се очаква. Целта е да се провокира реакция у този, който гледа. А и всички Деви, които познавам, са изключително корави типажи, дори и скришом. Реших да изкарам наяве един вид вътрешен бунт.
Колкото до мен, аз съм зодия Скорпион. Привидно не съм толкова проклето, колкото е и славата на зодията, но пък доста злопаметно. Всичко помня. Хубавото също. Гледам да се концентрирам над него, но ако някой някога ме засегне с нещо, винаги ще ми е обеца на ухото.

Валънтайн - Clementine

n.: Черпиш ли вдъхновение от други художници в нета? А кои са любимите ти класически художествени творби?

С.: Вдъхновявам се от всичко, което ми допадне. Има много съвременни художници и илюстратори, чието влияние през различните периоди се е отразявало и в рисунките ми. Agnes-Cecile, LoraZombie, MeganLara са първите, които ми изплуват в ума, но има още много. Голям фен съм и на творчеството на Дали, а също и на Рене Магрит – намирам творбите им изключително мистериозни.
Колкото до по-класическите художници, може да прозвучи доста клише, но за мен Леонардо да Винчи е един от най-големите. Интересът му към наука и изкуство, комбинирани, е причина за създаването на невероятни неща. Най-любими са ми скиците му на изобретения. „Люлката“ на Фрагонар също винаги ми е харесвала, обожавам атмосферата, цветовете, всичко. Запозната съм със сексуалния подтекст на картината, но чисто естетически това е една от най-любимите ми класически картини.

коса Nebula - Clementine

n: Харесват ми нестандартните ти идеи във всяка рисунка и определено бих се замислила да поставя някоя от тях на стената у дома. От къде могат да се закупят принтове на твоите илюстрации?

С.: Често правя рисунки по поръчка, всеки може да се свърже с мен в страницата ми във Facebook. Колкото до принтовете, имам си Интернет магазинче в Society6, където могат да бъдат закупени принтове на платна, в рамки, на хартия, също така и на дрехи, чаши, кейсове за телефони и т.н. и т.н. Много често пускаме промоции като безплатна доставка, или пък намаление на определени продукти.

Пожелаваме много вдъхновение и творчески успехи на талантливата Clementine! Ако творбите й ти харесват, подкрепи я, като посетиш нейния блог Clementine’s bucket of art chunks или сподели тази публикация, за да достигне до повече хора! 

© Всички права върху изображенията принадлежат на
Цвета „Clementine“ Petrova!

Share