Съзерцавай и тълкувай: 12 концептуални фотографии на Иля Кисарадов

Иля Кисарадов (Илья Кисарадов) e млад руски фотограф, който се изявява в DeviantArt и популярната в бившите съветски страни социална мрежа VK (В контакте). В сюрреалистичните му творби се преплитат митология и психология, а индивидуалността на заснетите персонажи изпъква още по-силно сред дивата природа, която Кисарадов често полза за фон на композициите си.

Повечето блогове и сайтове за изкуство, посветили своя публикация на Иля Кисарадов, изтъкват като повтаряща се тема във фотографиите му самотата и усещането за затвор на ума. Не искам и аз да изпадам в лирични отклонения, защото още от училище въпросът „Какво е искал да каже авторът?“ успяваше да ме докара до тих ужас. Предпочитам да чета VK статусите на Кисарадов и да търся там отговора:

„Творбите ми изобразяват мечтан свят, съществуващ в моето съзнание още много преди да започна да се занимавам с фотография.“

„…Бях пленен от идеята да създам нещо нереално, нещо магическо (нищо не е по-скучно от света, в който живеем).“

„Възможността да дадеш поле за изява на демона вътре в теб –  да създадеш нещо материално, нещо, което ще те надживее, квинтесенция на насочеността към себе си, демонстрация на мнението ти за света –  да, имаш нужда от тази възможност! И ако не й позволиш да те промени, то тя няма да позволи на света да промени теб.“

„При себеизразяването се проявява в по-малка степен страхът от повторение на нещо, вече създадено от друг, отколкото страхът да се озовеш на място, където вече си бил“.

„Концептуалната фотография повече впечатлява хората, които предпочитат тълкуванието пред съзерцанието.“

Забележителното за Кисарадов е, че той умишлено не пуска фотографиите си в продажба, а създава изкуство само и единствено за себе си и според своите прищявки.

Концептуална фотография:  Етер
(„Eтер“)
Концептуална фотография: Фокус
(„Фокус/Геомагнетизъм“)
Концептуална фотография: Горска душа
(„Горска душа“)
Концептуална фотография: Цикъл фобии - Аерофобия
(„Цикъл „Фобии“: „Аерофобия“)
Концептуална фотография: Увертюра
(„Увертюра“)
Концептуална фотография:  Менует
(„Менует“)
Концептуална фотография: Мъж и жена до горящ роял
(без заглавие)
Концептуална фотография: Горящо пиано
(без заглавие)
Концептуална фотография: Атлантида
(„Атлантида“)
Концептуална фотография: Титания
(„Титания“)
Концептуална фотография: Семирамида
(„Семирамида“)

© Всички фотографии принадлежат на Иля Кисарадов (ezorenier)

Share