15 смразяващо красиви зимни корици на книги

Зимата на 2014 г. е в разгара си (най-сетне), затова и нашият екип реши да провери какво се случва с книгите на зимна тематика на големите и малките издателства по света и у нас.

Още в самото начало установихме, че Goodreads връща над 800 страници с резултати по термина „winter“. Запасени със солидна доза търпение, започнахме да ги преглеждаме по най-примитивния начин – отваряхме линковете към онези, чиято корица ни хванеше окото. Оказа се, че някои от най-красивите корици на книги носят полъха на зимата, затова решихме да селектираме за теб най-добрите попадения на издателите, художниците  и графичните дизайнери.

„The Blue Fox“ (Sjón) 


 

Зимна корица: The Blue Fox (Sjón)

 Издателство: Telegram Books (независимо)

Носител на наградата „Nordic Council Literature Prize“ за 2005 г., романът на Солви Бьорн Сигурдсон (Sjón) разказва историята на прекрасна, но неуловима синя полярна лисица, която подмамва един свещеник в опасно и изпълнено със скрит смисъл преследване през особеностите на исландската природа.

Добрият избор на корица е безспорен – близкият кадър, уловил мрачния и мистериозен поглед на лисицата просто те кара да впиеш очи в книгата, сякаш в отговор на предизвикателството. Все пак ние от IndieBeaver се чудим защо не е изобразена истинска синя лисица, а най-обикновена бяла полярна. Последните имат кафеникава козина през лятото и бяла през зимата, докато при истинските сини лисици (изключително рядко срещани) дори и през зимата козината не побелява, а запазва от бежов до синкав оттенък.

„Изборът“ (Кийра Кас)


 

Зимна корица: Кийра Кас. Изборът.

Издателство: Егмонт

Още с появата си през 2012 г. първата книга от трилогията „Изборът“ жъне невероятни успехи и вече е преведена на 24 езика. Както вече казахме, действието се развива в антиутопично бъдеще, а главната героиня се казва Америка и ще се бори за сърцето на принца в смесица от конкурс за красота и риалити шоу.

Сюжетът е непретенциозен, но това, което наистина може да те накара да си вземеш книгата, е умопомрачителната корица, заслуга на HarperTeen. Интересен факт е, че до ден-днешен Кийра Кас твърди, че не знае името на момичето-модел, стоящо на корицата и на трите книги от поредицата.

Оригиналният цвят на роклята от фотосесията е с напълно различен цвят. Цветовете на роклите в трите книги от „Изборът“ са син, червен и бял – търсена аналогия със знамето на Съединените американски щати.

„Snowdrops“ (A.D. Miller)


 

Зимна корица: A.D.Miller. Snowdrops.

Издателство: Doubleday

Криминален роман на британския писател А.Д. Милър. Действието се развива в Москва в началото на XXI в., а главният герой е английски адвокат, който случайно спасява две рускини от обир. Нещата обаче не са такива, каквито изглеждат…

Корицата? Красиво момиче, зърнато през белотата на хартиена снежинка. Ако потърсим под вола теле, можем да кажем, че документите, отпечатани на хартия, са като фалшив сняг, чийто единствен смисъл е да прикрие нечия истинска същност. Ние не сме дипломата си, не сме CV-то си, не сме резултатите си от болницата. Те развалят представата за истинското ни аз.

Но вероятно задълбаваме твърде много. Корицата е оригинална и това е достатъчно, за да влезе в нашата своеобразна класация.

„The Red Scarf“ (Kate Furnivall)


 

Зимна корица: Kate Furnivall. The Red Scarf.

Издателство: Berkley Trade

Продължаваме с руската тематика: „The Red Scarf“ се фокусира върху затворническите лагери в Сибир през 1933 г. (не бихте и предположили подобно нещо от корицата, нали?).

Издателите са заложили на класическата цветова гама – червено, черно и сиво. Корицата изглежда зловеща и призрачна, сякаш мъничката човешка фигура е капчица кръв върху белотата на зимата, а шалът е безвъзвратно отлетял като изгубена свобода.

„A Shard of Ice“ (Alivia Anders)


 

Зимна корица: Alivia Anders. A Shard of Ice.

Издателство: Red Alice Press (независимо) 

Дата на издаване: 14 април 2014 г.

 „Искам тази книга“, възкликна nevsmile след бърз поглед върху корицата и анотацията на „A Shard of Ice“.

Младо момиче се събужда върху плаващ леден блок, без да има спомен какво й се е случвало през последните 4 седмици. Единственото, което се върти в главата й, е странна нежна мелодия…

Интересното е, че наистина нямаме представа за какво може да се разказва в романа. Русалки? Снежни кралици? Едва ли, тъй като заглавието на поредицата „А Black Symphony“ води до някакви алюзии с музика.

Към 24.01.2014 г. корицата е донесла немалка популярност на книгата в Goodreads, а все пак тук говорим за 23-годишна писателка и ново инди издателство!

„Belle Epoque“ (Elizabeth Ross)


 

Зимна корица: Elizabeth Ross. Belle Epoque.

Издателство: Hot Key Books

Иронично или не, този роман, който прави невероятно първо впечатление с корицата си, е посветен на…

…значението на външната красота при първа среща и доколко е редно красотата да е фактор въобще.

Главната героиня на „Belle Epoque“ (фр. „Хубавото време“) е бедно момиче от провинция Бретон, което отива да опита щастието си в големия Париж. Обстоятелствата я принуждават да започне да работи като „платена грозна придружителка“ на знатните дами. Според агенцията, която я наема, важно е около богатите госпожици винаги да има  непривлекателни момичета, така че че красотата на първите да изпъква. Нещата се объркват, когато героинята е изпратена да бъде компаньонка на благородничката Изабел .

А защо, ще разберете от книгата!

„Winter Town“ (Stephen Emond)


 

Зшмна корица: Stephen Emond. Winter Town

Издателство: Little, Brown Book Group

Още един роман за тийнейджъри, но за щастие, тук нямаме никакви фантастични създания, феи, вампири, върколаци, магьосници, караконджули, зомбита и пр.

В „Winter Town“ проследяваме историята на приятелството между Евън и Люси, две хлапета от различни щати. Двамата се срещат единствено през зимните ваканции, но въпреки това са много близки и споделят куп приключения и емоции…докато една зима Люси не се връща напълно променена.

Корицата ни впечатли с това, че е семпла на пръв поглед, но когато се загледаш, откриваш изумителни детайли и символика (особено след като вече си прочел книгата). Много ни допадна и шрифтът, използван за заглавие – младежки, и все пак изящен.

 „Ashes & Ice“ (Rochelle Maya Callen)


 

Зимна корица: Rochelle Maya Callen. Ashes and Ice.

Издателство: C&C Legacy Publishing

Книга с подобен дизайн на корицата със сигурност привлича вниманието по чуждестранните книжарници. Photoshop специалистите доста са работили около зоната на очите на девойката, но не се оплакваме – резултатът си е струвал усилието!

Романът е кратък (едва 257 страници) и е замислен като свръхестествена мистерия – имаме героиня с амнезия, която е извършила нещо ужасяващо в миналото си, но не знае какво точно. За сметка на това постоянно сънува неясни кошмари.

Сюжетът не е от най-иновативните в жанра, но пък ревютата в Goodreads са изненадващо положителни. Може би ще му дадем шанс за прочит до края на зимата.

„В Сибир“ (Колин Таброн)


 

Зимна корица: Колин Таброн. В Сибир.

Издателство: Вакон

Ех, ето го пак този Сибир! Колкото по-неприветлива и сурова е дадена местност, толкова са по-красиви кориците на книгите, разказващи за нея.

Очите на Alomantka буквално светнаха, щом зърна пътеписа на Колин Таброн. Междувременно nevsmile беше по-напред с материала и вече лично се бе уверила в качествата на изданието.

Изработката е много добра – корицата е с матов гланц и релефни надписи, а цветовата гама е приятна и това донякъде прави книгата подходяща за подарък за Свети Валентин, макар че получателката наистина трябва да е почитател и на пътеписите, и  на Русия, за да го оцени подобаващо.

Е, в противен случай  книжката винаги може да се ползва като аранжировка за арт-снимка, която ще завърши на страниците на Pinterest и We Heart It.

 „Cold Spell“ (Jackson Pearce)


 

Зимна корица: Jackson Pearce. Cold Spell.

Издателство: Little, Brown Book Group

Замислен като по-мрачен прочит на легендата за Снежната кралица, „Cold Spell“ ни праща в света на Кай и Джини, чието приятелство/романс е застрашено от появата на очарователната и мистериозна Мора.

Тук говорим за зимни корици от най-висока класа – множество вплетени елементи, символика, изумителен шрифт и страхотна комбинация от бяло, черно, тъмнозелено и тъмночервено.  За разлика от другите книги от поредицата „Fairytale Retellings“ (бляк!), при „Cold Spell“ дизайнерите са вложили старание.

„Endless“ (Amanda Gray)


 

Зимна корица: Amanda Gray. Endless.

Издателство: Month9Books (независимо)

Двете тематики, преобладаващи в нашата класация за най-добри зимни корици, се сблъскват челно. Тийнейджърски фентъзи романс в Русия. Епично.

Имаме Джени, типичната YA героиня със свръхспособности, която може да вижда в миналото на другите. Заедно със съседското момче Бен тя се пренася в Русия от времето на династията Романови, за да срещне там красивия Николай. Някак след това същия този Николай пропътува времето и пространството, за да се сблъска с героинята и в наши дни, но се оказва, че го преследва зъл орден, и само Джени може да му помогне.

Корицата е изящна и изпипана, но книгата си е типичен сантиментален романс и е по-скоро за гледане на витрина, отколкото за четене, което е жалко.

 

„Between Summer’s…“ (Leif G.W. Persson)


 

Зимна корица: Leif G.W. Persson. Between Summers Longing and Winters End

Издателство: Pantheon Books

Чудехме се кога ще се появят и шведите!

„Between Summer’s Longing and Winter’s End“ е първият роман от трилогията „The Fall of the Wellfare State“. Авторът Лейф Першон, един от най-добрите крими писатели в Швеция, ни води към тайния свят на шведското разузнаване и към неразрешеното убийство на министър-председателя Олаф Палме през 1986 г.

Този роман по действителен случай започва със самоубийството на един младеж, за да завърши в най-висшите кръгове на властта.

Корицата използва класическия мотив за кръв върху снега, но всичко е замръзнало в  гротескова картина – по същия начин, по който замръзва и разследването за смъртта на Палме – най-заплетеното убийство на политик в близкото минало.

 

„The Snow Child“ (Eowyn Ivey)


 

Зимна корица: Eowyn Ivey. The Snow Child

Издателство: Reagan Arthur Books

Носител на Indie Choice Book Award for Adult Debut за 2013 г. Номиниран за Пулицър за художествена литература за 2013 г.

Коментарите са излишни. Тук говорим за истински стойностна литература, която, за щастие, в случая е била удостоена и с хубава корица.

Сюжетът се върти около Джак и Мейбъл – бездетна семейна двойка, която живее в усамотена ферма в Аляска. Когато пада първият сняг, двамата правят снежен човек – само че приличащ на живо дете. На следващия ден „снежното дете“ е изчезнало, но в живота на Джак и Мейбъл се появява момиченцето Фейна, което живее съвсем само в дивата природа на Аляска и ловува с червена лисица до себе си. Фейна обаче си има тайна…

 

„The Iron Traitor“ (Julie Kagawa)


 

Зимна корица: Julie Kagawa. The Iron Traitor.

Издателство: Harlequin Teen

Ето го първото и единствено изображение на мъж, което се класира в нашата селекция на зимни корици. Не защото не харесваме мъжете, а защото явно издателите предпочитат да слагат повече женски образи по кориците на фентъзи и YA жанрове.

„The Iron Traitor“ е втора част от поредицата „The Iron Fey: Call of the Forgotten“ и се разправя за феи, красиви приятели на феите,  битката добро vs. зло и т.н, и т.н. Лично ние предпочитаме да четем за битките около Железния трон в „Песен за огън и лед“, така че подобен сюжет не ни докарва до екстаз.

Ако обаче харесвате феите, хвърлете по един поглед. Ревютата и рейтингите на тази поредица са доста добри.

 

 

„The Winter Witch“ (Paula Brackston)


 

Зимна корица: Paula Brackston. The Winter Witch.

Издателство: Thomas Dunne Books 

Най-доброто за най-накрая!

Абсолютен фаворит сред 15-те зимни корици, „The Winter Witch“ ни зашеметява с нежното преливане на цветовете, сякаш постигнато с водни бои.

Вещицата Моргана познато ли ви звучи? Да, и ние се сетихме за Авалон, само че тук не става въпрос за легендата за Артур. Моргана е нямо момиче от Уелс, което е принудено да се омъжи по сметка за Кай, малко по-възрастен фермер от съседно село. Въпреки уговорения брак, Кай и Моргана постепенно откриват любовта един към друг, само че тайните вещерски способности на момичето ще изолират не само от Кай, но и от всички околни…

Като цяло, анотацията не е нещо особено, но книгата се радва на голям интерес по книжните блогове именно заради изключителната си корица. Още едно доказателство, че добрата опаковка продава!

Share