Бестселър, a?

Има нещо ужасно подозрително в бестселърите, независимо дали става дума за литература, музика или кино.

Първо, хората купуват, за да задоволят осъзната потребност.

Второ, голяма част от същите тези хора са претоварени от работата, която мразят, отегчени от партньора, когото не ценят, и потиснати от висшестоящите, които не уважават. Те имат нужда от бърз смях, пиперлив цинизъм и евтино струваща любов. Животът им от петък до петък е твърде гаден и обсебващ, за да погледнат отвъд него и да потърсят избавление в трудно смилаемото изкуство.

Имайки предвид това, едно чисто, красиво, омайващо съчетание от мелодия и думи може да остане незабелязано, докато една пошла, но забавна пародия на музика може да бъде изслушана и харесана от милиарди (да, визирам „Gangnam Style“ – това корейско недоразумение разби всички рекорди на YouTube, докато някои качествени инди клипове рядко достигат до широка публика).

Затова…

Усъмни се във филма, който ще посетиш на кино. Усъмни се в музиката, на която се кълчиш нощем, търсейки бързо забавление, изгарящо като клечка кибрит в тъмнината…и оставящо те отново сам и кух на другата сутрин. Усъмни се в книгите, които (не) четеш.

В крайна сметка, най-популярните филми са екшъните, в които куршумите летят по-бързо от мисълта. Най-известните изпълнители са онези, които продават секс с излъчването си. А най-четените книги, иронично, са книгите за самопомощ (е, в книжния свят, за щастие, от време на време съвременната качествена литература си пробива път до челото на класациите. Все пак четящият човек е интелигентен човек и има някакъв вкус!).

В това общество наистина имаме нужда от помощ. Празно е, евтино е, а усмивките по снимките във Фейсбук често не са искрени.

Нека не ходим там, където всички ходят. Нека не четем това, което всички четат. Масата хора е нещастна. Масата се нуждае от себе-утвърждаване. Масата се крие зад тълпата.

Може би няма нужда да седнем на поредната маса с поредното питие, което ни дава фалшива веселост, за да го осъзнаем. Може би няма нужда да правим нещо бестселър, само защото то ни носи бързо и краткотрайно щастие. Може би…

Share