Ревю: „Обичам коледните цветове“ (книга за оцветяване)

На малцина би им хрумнало, че макар да не съм създавала моя картина от 9. клас насам, всъщност притежавам десетки пособия за рисуване.

Неособено артистичната ми натура със сигурност няма да направи революция в изобразителното изкуство, но пък с гордост се числи към почитателите на анти-стрес книгите за оцветяване. Казвам „анти-стрес“ с уточнението, че моите изтънени нерви са напълно привикнали към въпросните издания и хич не им пречи да си правят пируети из мозъка ми, докато оцветявам в розово шапката на някое пингвинче, например. Въпреки това самото боравене с четки, бои, моливи и брокатени лепила ми носи огромното удовлетворение на човек с нулев художнически талант, който най-сетне има шанс да ползва въпросните средства, за да създаде нещо красиво.

Първият ми досег с книга за оцветяване за възрастни беше преди около година с великолепната „Не мога да заспя“ на издателство „Миранда“. Оттогава доста книги от жанра минаха през ръцете ми, включително повечето творби на Джохана Басфорд и професионалните издания на „Pepin Press“. „Миранда“ обаче продължават да са сред любимите ми издатели на „оцветявки“, макар да ми се искаше да печатаха на една идея по-дебела хартия.

С нетърпение очаквах излизането на книжките с коледна тематика на издателството и в средата на декември си взех „Обичам коледните цветове. Анти-стрес книга за оцветяване“ в голям формат (22×22 см) със спирала.

Първи впечатления от „Обичам коледните цветове“

Спиралата на изданието се доказва като огромно удобство. Всеки сантиметър от картините е лесно достъпен, да не говорим, че книгата си стои отворена и без да се налага да бъде застъпена с нещо. И понеже става дума за оцветяване, а не за писане, дори на мен като левичар ми е лесно да работя така, че телчетата на спиралата да не водят тиха война за надмощие с китката ми.

Хартията е абсолютно същата като останалите издания от поредицата „Анти-стрес“ – напълно гладка и неособено плътна, така че не е подходяща за акварели.

Какво откриваме в книгата?

„Обичам коледните цветове“ излиза за първи път във Великобритания под наименованието „I Heart Colouring Christmas“. От „Миранда“ са сменили корицата, направили са заглавието по-неутрално и са добавили класическите страници за всяко тяхно „Анти-стрес“ издание, а именно:

 • информация за различните видове материали за оцветяване и що е това цветен кръг;
 • техники за оцветяване с моливи и флумастери, правене на светлосянка;
 • карти за попълване на цветове и съчетания – идеално място за експерименти с цветове и ефекти;
 • нагледни примери с оцветени картини.

Самата книга е 140 страници и съдържа 128 илюстрации за оцветяване. По-голямата част от картините са с едри детайли (поне в моето издание 22×22 см, в мини формата нещата ще стоят другояче), които не биха затруднили оцветяващия. Всъщност открих само 3 рисунки към края на книгата, явяващи се истинско предизвикателство заради микроскопичните си орнаменти.

В „Обичам коледните цветове“ ще намериш рисунки на:

 • коледни украшения за елха: десетки коледни топки, висулки, гирлянди и пр.;
 • елхи и коледни растения: коледните дръвчета се появяват в доста картини, но в никакъв случай не доминират;
 • подаръчни кутии: всякакви размери подаръци с класически или забавни опаковъчни хартии;
 • звезди и снежинки: цели страници снеговалежи и звездни небета (вълшебно красиви!);
 • лакомства: класически коледни сладкиши, курабийки, захарни бастунчета и топли напитки;
 • животни: пингвини и бели мечки (облечени с култови пуловери), зайци, елени и много птички.
 • играчки: люлеещи се кончета, плюшени мечета, оловни войници, както и множество коледни чорапчета, пълни с изненади;
 • фенери и свещи: не видях религиозни символи, свещите са по-скоро от типа „ароматни“;
 • топли дрехи: пуловери, шапки и ръкавици, които ще дадат възможност на дизайнерите по душа да се развихрят.
Примери - оцветяване коледно издание
Впечатления при оцветяването

Изданието се представя много добре при оцветяване с молив, но аз лично харесвам повече флумастерите и тънкописците, затова и засега наблягам на тях.

 • оцветяване с тънкописци „Staedtler“: никакъв проблем с пипкавите детайли, но по-тъмните цветове се отпечатват на гърба на страницата;
 • оцветяване с акварелни флумастери „Zig Clean Color Real Brush“: чудесни за големите повърхности. Всички тъмни студени цветове плюс оранжевите нюанси обаче пропуснаха на задната страница;
 • оцветяване с гел химикалките на „Ikea“: златната и сребърната химикалка са просто създадени, за да бъдат използвани в тази книжка – въздействащи са и не се отбелязват на гърба на илюстрацията;
 • брокатени ефекти с „UHU Glitter Glue“: създават илюзия за релеф. Необходими са им около 15 минути, за да изсъхнат, но по никакъв начин не развалят хартията.
Изводи и оценка

Илюстрациите са просто прекрасни – сред фаворитите ми са едно мече с пуловер на звезди и голяма част от кутиите за подаръци с дизайн на точки. Спиралата, поставена на големия формат на изданието, е изключително практично решение, а съветите и техниките в началото на книгата са на ниво.

Единственият ми кахър е дебелината на страниците, които макар да не са тънки, пропускат по-тъмните цветове на тънкописците и флумастерите. Съветът ми е, ако оцветяваш с нещо, различно от моливи, винаги да гледаш каква е илюстрацията на гърба на страницата и да преценяваш струва ли си да я „жертваш“ или не. За щастие, някои илюстрации са „огледални“, т.е. когато разгърнеш книгата, на двете срещуположни страници ще откриеш еднакви рисунки. Така лесно можеш да си затвориш очите, ако едната от тях бъде леко повредена.

„Обичам коледните цветове“ сякаш е уловила частица от уюта на коледната украса и аромата на семейната трапеза по празниците. Картините са хармонични и дават доза празнично настроение – без излишна помпозност. Смятам, че книгата е прекрасен тематичен подарък, който дори и най-големите киселяци биха оценили… макар че вероятно от инат биха почнали да оцветяват не сега, а през юли, защото на кой му пука от сезона, ако носиш зимата в душата си?

Можеш да поръчаш книгата от официалния сайт на издателство „Миранда“ или от всяка друга добра книжарница в страната. Коричната цена на големия формат е 11,95 лв., а на мини формата – 5,95 лв.

Обща оценка: 4/5.

Издание със спирала - Обичам коледните цветове
Share