Да поръчаш от foodpanda.bg: Мнения и впечатления

Поръчката на храна за вкъщи има един-единствен недостатък: ако порцията ти пристигне студена, сурова, или заляна обилно точно с онзи сос, който изрично си заявил/а, че не желаеш, то нямаш абсолютно никаква възможност да помолиш сервитьор за подмяна. Каквото е, такова – сам си си го избрал, чакал си го да пристигне сто часа, платил си като поп, разносвачът си е заминал, и сега ще си сърбаш попарата.

Ето защо, след няколко злощастни опита с наблъскана в изпотени кутии, изстинала „вкусна храна за вкъщи“, се принудих да огранича поръчките си до двата ресторанта на моята улица; заведения, от които човек спокойно може сам да си е „доставчик“ и на спринт да вземе разстоянието от блока до ресторанта и обратно – образно казано, още преди пицата да е осъзнала, че е извадена от пещта.

В един момент обаче ми писна да ям от места, където знам менюто от кора до кора. Същевременно има вечери, в които съм толкова скапана след работа, че е пълен абсурд да се мисли за пазаруване и готвене, камо ли за излизане в шумен ресторант в центъра. Та ето защо вчера реших да дам шанс на сериозно рекламиращите се www.foodpanda.bg – партньори на някои от най-известните заведения в София, и доставящи до вкъщи или офиса целия асортимент на менютата им.

Всъщност под името „foodpanda“ (изписва се с малка буква) се крие международна платформа за доставка на храна; компанията има клонове в над 30 държави и се радва на много добри отзиви. Беше ми особено любопитно да разбера дали българският клон отговаря на стандартите, с които е известен брандът в чужбина.

Ако си се чудил/а дали да поръчаш храна през техния сайт, надявам се че коментарите и препоръките ми по-долу ще ти бъдат от полза.

1. Избор на тип ястие и заведение. Функционалности и особености на сайта.

Сайтът на foodpanda е доста лек и лесен за използване, с приятен дизайн. Има обаче някои хитрини, които е добре да се знаят, преди човек да зарови нос в стотиците ресторанти, пицарии и сладкарници, чиито менюта изкушават на всеки ред.

Моят съвет №1: Задължително, още с влизането в сайта, отбележи своя град и улица (квартал) на указаното място! Както можеш да се досетиш, не всички ресторанти предлагат възможност за поръчка до всички градове (foodpanda работи с 8 български града), а по-изненадващото е, че поне за София, има и заведения, които доставят само до конкретни квартали. Избягвайки разочарованието да разглеждаш меню на ресторант, който не работи с твоя квартал, ще имаш възможност за да откриеш нови, непознати заведения, от които можеш да поръчаш.

Избери адрес за доставка

А заведения – бол. Всичко, което трябва да направиш, е да решиш най-общо какво ти се яде – италианска, балканска, китайска кухня, суши, здравословно ястие или сандвичи тип „бързо хранене“. Посочваш избора си чрез удобно меню и внезапно на екрана ти се отсяват логата на всички заведения, които предлагат желания от теб тип храна. Селектирайки заведение, веднага можеш да разгледаш богатото му виртуално меню.

Повечето заведения имат качени снимки на всяка от гозбите си, както и подробни описания, така че изборът не е труден. Ако пък си харесаш ресторант, чието меню във foodpanda е без снимки, моята препоръка е да посетиш сайта или Фейсбук страницата на въпросното местенце за хранене – там снимки със сигурност ще има. После можеш да се върнеш във foodpanda и да поръчаш с леко сърце.

Аз лично се спрях на вкусотиите от ресторант и пицария „Кривото“ – добре познато заведение на повечето софиянци, известно с разнообразната си кухня.

2. Поръчка.

 
Foodpanda - услуга за доставка

Като човек, който е върл враг на 90% от подправките по света (Индия щеше да изпадне във финансов колапс, ако всички бяха като мен), много държа винаги да спомена на сервитьорите, че искам дадена салата без лук, картофите без чесън и пр., и пр. От foodpanda предвидливо са оставили каренце за забележки и желания на клиента на страницата за поръчка, в което спокойно описах всичките си претенции.

Предлагат се два метода за плащане – с дебитна/кредитна карта или с наложен платеж. Важно е да се отбележи, че не във всички заведения се приема плащане онлайн, но за „Кривото“ нямаше проблем и поръчах за 1-2 минути, с цялото въвеждане на данни от картата и пр.

Храната може да се поръча предварително за точно определен час и дата, или за доставка на момента.

Предимство е, че още преди да финализираш поръчката си, от foodpanda неколкократно предупреждават за очакваното време за доставка от конкретното заведение – при някои ресторанти се мъдреха ужасяващи за всеки гладен човек цифри (от рода на „1 час и 35 минути“), но в последствие разбрах, че това е един вид презастраховка за особено натоварени дни. Можеш да очакваш доста по-кратко време от обявеното, за което храната ще бъде сготвена, опакована и доставена до дома ти.

След поръчка получаваш мейл и SMS с потвърждение, че заявката ти вече се изпълнява.

3. Доставка, вид и качество на храната.

Както споменах по-горе, бях се приготвила психически за голямо чакане и потенциално студена храна, но… любезният разносвач/куриер на foodpanda звънна на вратата ми само след 30-тина минути. Истинско геройство, предвид че живея в крайните квартали и вкъщи си бяхме поръчали пилешко филе на скара, зеленчуци на скара и вкусни картофки с кашкавал и шунка – ястия, които няма как да станат готови за секунди.

Ето ги и тях:

Поръчка през Foodpanda на храна от Кривото

Кутиите буквално пареха, храната беше гореща и очевидно току-що сготвена. Беше си точно толкова вкусно, колкото е и когато седнеш на маса в „Кривото“. Добро впечатление ми направи, че храната беше приятно аранжирана, а не просто изсипана в кутията.

Пилешкото филе е божествено, между другото.

Изненада ме само липсата на всякакъв брандинг – и от страна на „Кривото“, и от страна на foodpanda.bg. Eдна визитка, плик или кутия с фирмено лого биха придали по-изискан външен вид на самата услуга.

4. Финални впечатления и оценки

 

Функционалност на сайта: 4/5
Време за доставка: 5/5
Обслужване: 5/5
Качество на храната: 5/5

Най-големите предимства на foodpanda.bg са, че очевидно разполага с професионалисти, които знаят как да доставят храната бързо, в добър вид и още гореща. Бяха спазени всичките ми желания, отбелязани в полето „Забележки“. Системата им за уведомяване е чудесна. Направи ми впечатление още, че сайтът предлага промоции, достигащи -40% (!), за определени ресторанти – това е съществена причина да следя редовно дали няма да намалят някоя голяма порция суши или печена сьомга, на които цената обикновено е такава, сякаш собственикът  на ресторанта сам е ходил в Япония или Норвегия да лови рибата.

Това, което може да се подобри (и то трябва да се направи скоро, по мое мнение), е да се качат снимки на всички ястия от каталозите на ресторантите. Също да се уточни, че шокиращо големите времена за доставка, които са посочени, всъщност са вариращи според типа на поръчаната храна и часа на поръчване. Има шанс поръчката да пристигне мноооого по-рано от обявеното. Брандиране на кутиите за храна и пликовете също не би навредило.

Като цяло, считам foodpanda.bg за голямо откритие и следващото, което ще си поръчам от там, е някоя изкусителна торта (предлагат се и цели торти, което е особено практично за рожден ден или друг празник), или пък шоколадова палачинка…или може би черешов чийзкейк… или…

Изкушения!

А какви са твоите впечатления от сайта на foodpanda? Сподели ги в коментарите!

Share