Инди микс: юни 2015

 

Избягай от всичко и се отдай на най-съкровените си мисли. Отдели 26 минути от вечерта си за юнския инди микс „Rearrange My Night“, за да релаксираш, да се вгледаш в себе си или просто да помечтаеш. Подбрали сме 10 музикални инди шедьовъра, всички от които излезли през настоящата година и особено подходящи да се слушат с чаша вино в ръка. Можем да обобщим, че говорим за парчета, стилни по алтернативен начин и провокативни и секси с всеки ред на текстовете си.

Накратко – ако си в подходящо настроение, трябва да ги чуеш.

Започваме с бандата от Лос Анджелис Northern American и „Modern Phenomena“ – първия сингъл от едноименния албум, посветен на модерните технологии и фалшивата анонимност, която те ни „даряват“. Да си мислиш, че си добре скрит зад екрана си, а всъщност да си разхвърлял информация за себе си в десетина социални мрежи, е меко казано абсурдно, смятат Northern American:

Pull me off the grid
I don’t need to know everything about
What you do
But you can’t fight it
There’s no way to hide it
I see it more
Than ever before

Истината e (поне според nevsmile), че занапред ще ставаме все по-зависими от Интернет, защото той притежава много повече лесно достъпна информация и забавления, отколкото едно нормално човешко същество може да предложи. Разнообразието и свободата да си тръгнеш, когато поискаш, диктуват любовната ни връзка с глобалната мрежа.

Но да не се отклоняваме. Веднага след последните нотки на „Modern Phenomena“ започва един друг феномен, който вилнее из всички блогове за инди музика, и набира все повече популярност в SoundCloud. Говорим за „Between the Devil and the Deep Blue Sea“ (псст, безплатна е за сваляне!) на американците от XYLØ. Стилът е алтърнатив, вокалите са сладки и топли като горещ шоколад, а особено ни допадна и обърната перспектива на текста:

The battle never ends but you won the war

Третият трак е добре познатият и на комерсиалния свят „Bloodstreem“ на Ed Sheeran & Rudimental, но в ремикс на WDSTCK. Крайният продукт е доста любопитен и с лекота се вписва в цялостната концепция на нашия микс, който продължава със „Silencer“, меланхолично поп парче от дебютното LP „I Become A Shade“ на канадското трио Seoul. Песента чисто структурно и музикално поднася някои изненади, но не искаме да ги разваляме, затова „просто слушай“, както се казва в една особено добра книга.

Инди изпълнителката VÉRITÉ и нейната „Rearrange“ вдъхновиха заглавието на инди микса за този месец – песента излезе преди 12 дни и вече събра пет цифрено число слушания в SoundCloud. Самата VÉRITÉ се радва на вниманието на медии като TIME и Nylon: нещо фантастично за музикант, който все още няма договор с нито един лейбъл.

Междувременно, простичката и лесна за запомняне мелодия на „White T-Shirt“, в комбинация с точната доза синт и деликатните вокали на Ofelia K, умело си проправя път в сърцата на американците. Прогнозираме, че един ден тази песен ще бъде използвана в модно ревю на някой от големите дизайнери, а медиите и блоговете сипят ли, сипят хвалебствия:

Вървим напред с „Lies“, дебютния сингъл на мистериозното лондонско дуо Vlad vs Clover. Екзотична смесица между влиянията на HURTS и Civil Wars, тази музикална творба комбинира драматични барабани, китари и електронно звучене, а текстът разтреперва.

Опитахме се на няколко пъти да разтълкуваме блестящата „Calling Me“ на англичаните от Aquilo, но всеки път удряме на камък. Клипът също си заслужава гледането, така че пробвай се и ти.

 A light piece of glass
Begins to fall, it makes me wonder
How do I make use of this?

Рифовете в „Golden Dream“, новия сингъл на австралийската момичешка рок банда Stonefieldопределено се открояват сред останалите подбрани от нас парчета. Някои наричат четирите сестри новите The Runaways, но ние не искаме да стигаме толкова далече – можем да кажем само, че „Golden Dream“ носи гневно настроение в себе си и предизвиква да се вслушаш в текста, който е брилянтен.

Сменихме на няколко пъти завършващия трак на „Rearrange The Night“ преди да се спрем на Robyn Sherwell. Нейната „Tightropes“ e песен за осмислената раздяла, за разочарованието, за загубената свобода да обичаш. Характерният глас на лондонската изпълнителка придава допълнителна дълбочина на „Tightropes“ – идеалната комбинация с последната чаша вино и последните мигове, преди сънят да погълне всичко, дори и болката.

Rearrange My Night (Инди микс: юни 2015)

  1. Northern American – „Modern Phenomena“
  2. XYLØ – „Between the Devil and the Deep Blue Sea“
  3. Ed Sheeran & Rudimental – „Bloodstream (WDSTCK Remix)“
  4. Seoul – „Silencer“
  5. VÉRITÉ – „Rearrange“
  6. Ofelia K – „White T-Shirt“
  7. Vlad vs Clover – „Lies“
  8. Aquilo – „Calling Me“
  9. Stonefield – „Golden Dream“
  10. Robyn Sherwell – „Tightropes“

Снимка на обложката: © Annasphotographs

Чаша вино

Share