Инди микс: ноември 2014

След дълга пауза, ежемесечните плейлисти триумфално се завръщат на IndieBeaver.com! *фанфари, конфети и печени наденички*

Шегата настрана, куп събития се случиха на инди сцената за тези 3-4 месеца, затова и бързаме да ти представим някои от най-добрите нови независими хитове, обединени под ведрия ноемврийски наслов „Bipolar Order“. Заглавието, разбира се, е игра на думи със заболяването биполярно афективно разстройство (Bipolar disorder), а ето и защо:

Нашият инди микс е на пръв поглед хаотичен – с песни, които зареждат с гневна енергия, последвани от откровено депресивни, тихи, меланхолични парчета, сами по себе си идеални за слушане в мъгливото ноемврийско време. Идеята ни беше да пресъздадем една малка част от палитрата емоции и мисли на биполярните личности. Метафорично казано, ако всеки от нас носи в себе си дъга от емоционални състояния, то при биполярните тази дъга е разчупена на стотици стъклени парченца, разпилени по земята като ненареден пъзел, като всяко от тях отразява светлината по различен начин.

Започваме с инструментал на младия руски композитор Kai Engel (с истинско име Антон Федченков) – тази мелодия е като последен миг спокойствие, преди емоциите да се завъртят в бесен калейдоскоп. [Псст, ако „Moonlight Reprise“ ти харесва, можеш да си я свалиш безплатно и легално от FreeMusicArchive.org.]

Добрите ни познайници от Sigur Rós всяват напрежение с магнетичната „Brennisteinn“, а музиката плавно прелива в тоталния инди хит „Violatile Times“ на лондонско-берлинския проект IAMX. В интерес на истината, nevsmile чу за първи път тази песен в епизод на гениалния нов сериал „How to Get Away with Murder“ и моментално реши да изгради цял плейлист около нея.

В противовес на брутално прямия рок на IAMX стои Sea Oleena с „If I’m“. Пиано и китара се допълват в разказването на една нежна меланхолично-депресивна история, а ние считаме, че младата певица от Канада има голям потенциал и често ще се мярка по върховете на инди чартовете, а защо и да не стигне по-далеч…

Сред песните, носещи красота и тъга, са още „Mercury“ на американския мултиинструменталист и певец Райън О’Нийл от инди проекта Sleeping At Last, както и перфектно продуцираната и с дарк звучене „Poison“ на лондончаните от Vaults.

Гневът постепенно надвива тъгата в откритието на месеца – „Half Dust“ на момчетата от Нашвил TWICEYOUNG (нищо общо с кънтри, да знаете):

„I don’t want to have to prevent another selfish blunder,
I don’t want to have to exchange our lives so soon,
So soon
When we choose to disguise her lingering request, sirens,
May we finally tend our wounds in silence,
Sins dressed…“

Сред по-динамичните и зареждащи с енергия изпълнения откриваме имена, които не се нуждаят от представяне – британците от Hurts, американската „дъбстеп“ цигуларка Lindsey Stirling и епично звучащите рокаджии Globus. Вероятно бъдещите конкуренти на Sigur Rós – исландците Vök – също се намесват със сингъла „Við Vökum“ („Създателите“), който води до тотално пристрастяване.

Още една песен от саундтрака на „How to Get Away with Murder“ заслужи нашето внимание – дръзката „Vagaries Of Fashion“ на англичаните Fujiya & Miyagi. Почитателите на телевизионната поредица лесно ще я разпознаят, защото „Vagaries Of Fashion“ звучи по време на една от най-скандалните сцени в американската телевизия от доста време насам. Сцена, в която се редуват еротични кадри и… не, няма да ти кажем, по-добре започни да следиш сериала и ти!

Цялата музикално-емоционална какофония завършва с инструментала „Mortal Wound (Skye’s Requiem)“. Шведите от Machinae Supremacy са направили нещо интересно в новия си албум „Phantom Shadow“, откъдето е и този трак – целият албум е като фентъзи роман, в който се разказва за девойка, преминала през крионния процес и събудила се в един нов и враждебен свят. Историята прелива от песен в песен, а феновете на по-твърдата музика неизбежно ще направят паралел с доста по-комерсиални банди като Black Veil Brides. Иронично или не, намерихме вцепеняващо тъжната „Mortal Wound (Skye’s Requiem)“ за перфектен завършек и на нашия микс „Bipolar Order“.

Bipolar Order (Инди микс: ноември 2014)

1. Kai Engel – „Moonlight Reprise“
2. Sigur Rós – „Brennisteinn“
3. IAMX – „Volatile Times (US Version)“
4. Sea Oleena – „If I’m“
5. Lindsey Stirling – „Beyond the Veil“
6. Vök – „Við Vökum“
7. Globus – „Orchard of Mines“
8. Hurts – „Cupid“
9. Vaults – „Poison“
10. TWICEYOUNG – „Half Dust“
11. Sleeping At Last – „Mercury „
12. Fujiya & Miyagi – „Vagaries Of Fashion“
13. Machinae Supremacy – „Mortal Wound (Skye’s Requiem)“

Снимка на обложката: Laura Zalenga

Ако ноемврийската ни плейлиста ти харесва, дай едно рамо и я сподели с приятели и последователи чрез бутоните по-долу:

Share