Lamb – „Backspace Unwind“: Нежна космическа одисея

Както сигурно вече знаеш, трип хоп дуото Lamb пристига в България навръх 8-ми март за да представи новия си албум в Sofia Live Club.

 Каквото и да кажем за тази енигматична английска банда, на света не съществуват достатъчно думи, за да опишат емоцията, струяща от всяко тяхно парче. Затова решихме да оставим актуалния им албум „Backspace Unwind“ в ролята на тяхна визитка, и заедно с теб да се насладим на 10-те божествени трака от него.

Всички песни в Backspace Unwind“ са написани от самите Lamb – продуцента Andy Barlow и вокалистката Lou Rhodes – с няколко включвания в инструменталите от Tom Trapp.

Любопитно е, че макар албумът да е записан в Лондон, всъщност Andy и Lou дължат вдъхновението си на предхождащото записите пътешествие до Гоа (Индия). „Раждането“ на новия албум в съзнанието на двамата музиканти е описвано от Lou Rhodes като „откривателско пътешествие, което не се нуждае от карта или компас“. Тя споделя още, че Lamb продължават да следват принципите си и да вървят по неотъпкани пътеки в „Backspace Unwind“ както в емоционално, така и в музикално отношение.

Песен по песен
Backspace Unwind албум

Едноименното парче „Backspace Unwind“ е едно от първите, записани за компилацията. Концепцията на песента е ясна – да загърби всичко старо и да се започне напълно на чисто с нещо съвсем ново и различно. Със своето денсфлор звучене, песента разбива дори собствените музикални предубеждения на бандата.

И все пак, не „Backspace Unwind“ е избрана за откриващ трак в аблума. Точно обратното, Lamb избират да започнат с „In Binary“ – лежерна песен, определяна като идеален фон за медитация, с текст, изтъкан от свободни асоциации.

Следва “Shines Like This”, в който метафорите са на още по-дълбоко ниво. Там Lou загатва за идеята, че докато целево търсим смисъла в конкретните думи, същността може и да се крие някъде в празните пространства между тях.

“We Fall In Love”  е първият разпространен трак от албума и разказва за възможността два живота да се пресекат и да се получи така нареченото „звездно приравняване“. В парчетата “As Satellites Go By” и “What Makes Us Human”  е продължена космическата тема, основно засегната в албума.

Следват три любовни изповеди: “Nobody Else“ – вълшебна, отнасяща те някъде високо, наша любима песен от целия албум; “Doves & Raven” – лична история за пускането на свобода на онова, което най-много искаш да се завърне; и “Only Our Skin” – приказка за чара да държиш любимия си непрестанно близо до теб.

https://www.youtube.com/watch?v=wOBwd_3DQPE

В крайна сметка албумът се превръща в разказ за най-личния човешки космос – този на емоциите.

„Backspace Unwind“ е от онези музикални колекции, които ще ти помогнат да чуеш и разбереш поне малко повече себе си и да повярваш в лечебната сила на музиката.

На 08/03/15 Lamb ще представят албума си на българската публика, така че ако тяхната музика ти е допаднала, горещо те съветваме да отидеш да ги чуеш на живо в Студио „Орфей“. Ние ще сме там, барабар с половин София, така че имай едно наум, че билетите свършват бързо 🙂

Повече за събитието

Билети „Ранно пиле – 2“:  35 лв. Само в магазин Яко на ул. Граф Игнатиев 43  и на тел. 0886 33 33 67.

Стандартни билети: 33/40/45 лв: Онлайн и в мрежата на Eventim.bg (Пикадили, Офис 1, ОМВ, Германос и др.)

За най-актуалната информация, съветваме те да следиш събитието „Lamb Live in Concert presented by EventEase“ във Фейсбук.

Информация за подгряващите групи!

Гледай и специалния поздрав на Lamb към техните фенове в България:

Share