Симфония на гнева: Sleeping At Last – „Anger“

Музикално блаженство, но в доза „по лъжичка на месец“ – това получават през последните години почитателите на Райън О’Нийл, по-известен с артистичния си псевдоним Sleeping At Last.  Творчеството на О’Нийл надскача стандартната концепция за „песен“ и „албум“ и се базира на индивидуалистични, развиващи се във времето проекти с 30+ сингъла, обединени по тематика. Наместо да чакат издаване на диск, феновете могат да си купят всяка една песен веднага след като тя бъде готова. Почти всяко парче върви в комплект със специално създадена за него фотография/картина и пълен анализ на лириките си.

Песните на Sleeping At Last носят силен емоционален заряд и могат да бъдат открити в саундтрака на множество американски сериали, включително „Анатомията на Грей“, „Дневниците на вампира“, „Дневниците на Кари“ и „Кости“.

Към момента 13 трака от настоящия проект на О’Нийл „Atlas: Year Two“ са достъпни за сваляне в дигитален формат, а сред тях е и забележителният сингъл „Anger“, част от EP-то „Emotions“.

Тази песен трябва не просто да се изслуша, а да се съпреживее и вкуси с всяко сетиво. Тя припомня чувството за ярост в гърдите, лавата на негодувание, плъзваща по вените, надмогваща всякакви задръжки. Уловено е усещането за свирепо недоволство към същността на света, към уж всесилното божествено начало, което вместо да защитава справедливостта, отвръща само с оглушителна тишина и безразличие.

Смело съчетаваща цигулки, барабани и китари, „Anger“ на Sleeping At Last е напоена със сурова, нестабилна емоция, варираща от безсилие до най-страшния гняв – осмисления такъв.

О’Нийл споделя в официалния си блог:

„Правилото за всеки инструмент беше, че на него трябва да се свири агресивно. Исках цигулките да звучат като затихващи сирени за тревога.“

Текстът и музиката се състезават в изграждането на напрежение, чието кресчендо чуваме в началото на втората минута от песента:

…reckless but honest words leave my mouth
like kerosene on the flame of doubt
I just couldn’t make it right
alarms will sound
but it’s too late for holy water now
sooner or later the fire dies down
then I’ll open up my eyes

„Anger“ улавя момента на върховно съмнение в справедливостта на нашата Вселена, в Бога, който внезапно отсъства и ние, хората, сме оставени на избора да се гневим или да се примирим с поредните нечестни обстоятелства, поредната върховна неправда, за която няма логично обяснение.

Ако песента ти харесва, можеш да подкрепиш Райън О’Нийл, като се абонираш за проекта „Atlas: Year Two“.

Sleeping At Last - Atlas: Year Two
Обложка на „Atlas: Year Two“
Share