Артистични и социално ангажирани: Little Comets – „Salt“

Наричат ги „английските Vampire Weekend“. Моята истина е, че с характерното афробийт звучене на китарите си и социално ангажираните текстове, Little Comets създават изключително специфични тракове, които ги отличават от повечето алтърнатив банди по света.

Братята Робърт (вокал, китара) и Майкъл (китара) Коулс, басистът Мат Хол и барабанистът Марк Харли залагат на посланията в своята музика. Лириките им често са на болезнена тематика, напълно неподходяща за комерсиалния пазар. Мелодиите обаче са втълпяващи се, различни и толкова разкошни, че човек и без да иска, се улавя, че е допуснал песните им до сърцето си.

Набиваща се в съзнанието се мелодия + шокиращ текст за социални проблеми – къде ли сме срещали това преди? Разбира се, Foster the People проправиха път на подобна концепция с „Pumped Up Kicks„, въпреки че и до ден днешен съществуват хора, които чистосърдечно признават, че нямат представа за посланието на хита на 2011-та. Little Comets  са доста по-директни към слушателите – официалният клип към „Salt“ започва с ясно и кратко посвещение.

Сингълът е посветен на жестоко убитото от собствената си майка и доведения си баща 4-годишно момченце Даниел Пелка. Периодично бито, давено във ваната и хранено насила със сол, англичанчето от полски произход умира през 2012 г. от рана в главата. Родителите му са осъдени на доживотен затвор. Дали обаче справедливостта възтържествува е спорен въпрос, защото в продължение на години това невинно дете е можело да бъде спасено от куп институции на Острова, които са забелязали и документирали лошото физическо състояние на Даниел, но въпреки това не са реагирали адекватно и навреме.

Let them bleed me
Feed me salt
Under the table

Miss a bit
Miss a bit out

Макар че едва ли ще спре домашното насилие, песента е едно хубаво напомняне на всички нас – да бъдем по-бдителни, щом става дума за деца. Недохранените, свитите или прекалено агресивните, понякога с необясними синини хлапета може би крият нещо.  Учители, възпитатели, аниматори – моля ви, гледайте внимателно за знаци, защото понякога фаталният край е само въпрос на време…а врагът на детето е в дома му и има цялото време на света.

А видеоклипът, за който трябваше да пиша, е изпипан и преливащ в от щастливо жълти до самотно сиви нюанси – прекрасен с посланията си. Както всичко, което Little Comets правят.

Още от Little Comets можеш да чуеш в техния YouTube профил.

Share