Kent (1990-2016): Тогава, както и сега, завинаги

Днес е тъжен ден за скандинавската музика. Kent, най-популярната шведска рок група за всички времена, офицално спира да съществува след грандиозно планирания си финален концерт в Стокхолм тази вечер.

Няма да говоря за десетките музикални отличия, получени от групата през 26-те години активно творчество (Kent са като абонирани за ежегодните шведски „Грами“ награди). Безсмислено е да споменавам и прословутия „бял концерт“ в Стокхолм през 2003-а, когато целокупната публика на Kent се появява, облечена в бяло. Няма да се спирам и на десетките опити на музикални журналисти и фенове да разгадаят смисъла зад поетичните лирики на текстописеца и вокалист Йоаким Берг. Всичко това е история, която може да бъде прочетена и тълкувана на много места.

Kent споделят в официалния си уебсайт:

Искахме да почувстваме какво ще стане, ако направим всичко за последен път. Какви емоции се изразяват тогава? Всичко е в името на чувството. И ние сме много щастливи именно с това чувство.
Това не е краят, защото сме се отегчили един от друг или защото не искаме повече да съществуваме. Това е краят на най-доброто от всичките ни „вчера“.

Като почитател на Kent от 11 години, ще оставя тяхното финално арт послание към феновете да говори само. Гениалният клип „Då Som Nu För Alltid“ (букв. превод: „Тогава, както и сега, завинаги“, както е името и на последния в историята албум на Kent) е режисиран от Адам Берг, по-малкия брат на вокалиста Йоаким. Именно с този клип на 13 март 2016 г. Kent обявяват предстоящата си „смърт“.

Какво откриваме във видео-сбогуването на Kent?

Краткият отговор е: препратки към цялата кариера на Kent. Дългият отговор би включвал анализ на метафорите, които извират от всеки кадър… а това би развалило магията им. Песните и посланията на Kent не са лесни за тълкуване – носталгия, любов, политика танцуват в студения шведски вятър, оставяйки място за интерпретация и вмъкване на емоциите на самия слушател във всяка нота.

Лесни за разпознаване са учтивите кимвания към всеки от албумите на групата досега:

До момента „Då Som Nu För Alltid“ има 1 365 000+ гледания в YouTube. Любопитен факт е, че централният персонаж във видеото –  момичето с барабана – всъщност НЕ е почитател на Kent. Лина Андерберг (22) разкрива пред „Aftonbladet“, че когато е била поканена да се включи в проекта, изобщо не е знаела за какво става дума, нито е подозирала за огромния отзвук, който ще предизвика.

Едва ли Kent не са могли да открият поне един техен фен-барабанист, който би се навил да участва – вероятно тук също има скрито послание. Във видеото Лина се явява като предвестник на смъртта със зловещия си грим. Също както смъртта, барабанистката в действителност не се интересува от житейските постижения или славата на Kent – и в това се крие и последната шега на членовете на групата, които винаги са се славели с чувството си за самоирония.

Kent
© Фотография: Emil Fagander/Pressebilde/ANB

Kent (отляво надясно): Сами Сирвио, Йоаким Берг, Маркус Мустонен, Мартин Сколд.

Kent край на групата
© Фотография: Emil Fagander/Pressebilde/ANB
Share