Приключението да опиташ билкова козметика L’Erbolario

Да си призная честно, до скоро не бях чувала нищо за „L’Erbolario“ – името на марката попадна случайно в полезрението ми във връзка с моята работа, и от любопитство седнах да проуча какви продукти предлагат.

Хората, които ме познават, знаят, че съм луд почитател и лоялен клиент на „Yves Rocher“, а покрай едно пътуване до Лондон и на „The Body Shop“ – все компании, известни с разкошните плодови аромати на своите парфюми, кремове, душ гелове и всякакви други козметични изкушения. Според описанията в Интернет, „L’Erbolario“ (чете се „Ерболарио“) се явяват преки конкуренти на тези две марки, защото също залагат на естествени съставки от природата и се славят с опияняващи ухания на своите ароматни линии за мъже и жени.

Всъщност „L’Erbolario“ е италианска билкова лаборатория, където от над 35 години се извършват научни опити относно действието на различни природни екстракти върху кожата и косата.  Твърди се, че продуктите на „L’Erbolario“ обединяват традиционната фитотерапия и най-модерните технологии в козметиката.

Абсолютно целият асортимент на марката е изцяло от растителни съставки,  което (поне според уверенията на производителите) гарантира ефикасност и реални резултати.

Разбира се, кой ли вярва на рекламите в днешно време, та реших да продължа с проучването. Взех, та се допитах до всеобщо приетия най-компетентен орган по всички въпроси, а именно – проклятието, наречено „BG-Mamma“. Там темата за „L’Erbolario“ се шири на над 30 страници, а вътре има доста мнения, възхваляващи конкретни продукти на компанията, особено парфюма „Сладък еликсир“.

Тръгнах на лов и се сдобих с три мини тестера от по 8 и 10 ml на три различни продукта, но за съжаление или не, мострите точно за „Сладък еликсир“ бяха свършили. Въпреки това, след като отворих предоставените ми опаковки, започна да ми става ясно защо „L’Erbolario“ има страхотен потенциал и може да се наложи по-масово у нас.

Ароматен крем за тяло „Теменужен акорд“ (Accordo Viola)

Крем Теменужен акорд

Кремът „Теменужен акорд“ е с плътен, мазничък, но попива изключително бързо. Още докато го нанасях, в ума ми изскочи думата „подхранване“ – все едно гребеш с лъжица от някаква вкусна и питателна смес и я даваш на кожата си. Между друго, аз съм със суха кожа и брутално загрубяване на лактите – ефект от подпиране на твърдото бюро. След около 6-7 (пестеливи) нанасяния на крема в зоната от лактите до дланите включително, се усети някакво подобрение. Кожата ми стана по-мека, а болезнената сухота на дланите намаля.

Продуктите на „L’Erbolario“, предназначени конкретно за ръце, най-вероятно са по-силни от този крем за тяло, но аз лично останах доволна. Ето например, онзи ден излязох навън без ръкавици в студа и като се прибрах, ръцете ми бяха къде-къде по-добре от обичайното – само защото бях нанесла малко от крема преди да изляза.

Що се отнася до аромата, той е нежен и лек, напомня ми на класическите есенции, които ползваше майка ми, когато бях малка. Не се усеща нищо неестествено в него – мирише на млечен крем и теменужки. Според мен „Теменужен акорд“ е много подходящ подарък за по-зряла и стилна жена, или пък за девойка, която харесва винтидж ухания.

Течен крем за тяло „Къпинова вода“ (Acqua di More)

kupinova-voda-krem-2

Представи си, че се разхождаш в потънала в сняг гора, и внезапно се натъкваш на заскрежен храст с мънички горски плодчета. Откъсваш едно и го поднасяш към устните си – ароматът, който ще усетиш, вероятно наподобява този на течния крем „L’Erbolario“, серия „Къпинова вода“. Уханието е ненатрапчиво и свежо, но учудващо трайно.

Разбира се, говорим за стягащ крем флуид, така че тук имаме много по-водна и лека текстура от крема за тяло „Теменужен акорд“. Определено не бих разчитала на крема „Къпинова вода“ да ме предпази от влиянията на студа и вятъра,  но пък за сметка на това е много приятно да го нанеса върху цялото си тяло след като си взема душ – кара ме да се чувствам заредена с енергия (дори и почти да не съм спала предишната нощ, което напоследък често се случва). Получих няколко комплимента, че ухая много хубаво, след като съм нанесла това кремче, а и кожата ми изглежда хидратирана, така че бих си го поръчала.

Мнението ми е, че е чудесен за млади жени, но дамите с по-зряла кожа би следвало да се ориентират към нещо по-подхранващо.

Душ гел/пяна за вана „Камелия“ (Camelia)

Душ гел Камелия

Аз съм маниак на плодовите аромати, затова подходих малко скептично към душ гела „Камелия“. Добро впечатление ми направи, че продуктът е икономичен и се пени лесно. Ужасно се дразня на душ гелове, които за да се разпенят, трябва първо да изсипеш една четвърт от бутилката върху себе си…

Уханието е класическо, в никакъв случай не сладникаво, и оставя усещане за лукс и чистота. Може би това е един от най-силно ароматизираните душ гелове, които съм ползвала, като това се усеща не толкова по време на самото къпане, а след това. Факт е, че кожата ухае и на другата сутрин.

Все пак на мен ми се иска да пробвам още някой душ гел на марката, от линиите „Портокалов акорд“ или „Маракуя“, защото мисля, че ще ми допаднат повече.

Предимството на линията „Камелия“ е, че е подчертано зимна и това, което може да ме съблазни, е някой от другите продукти със същото ухание.

Имам чувството, че тези три тестера белязаха началото на моята дългогодишна авантюра с изкушенията на „L’Ebolario“, но само времето ще покаже…

Тестери Ерболарио
Снимка: IndieBeaver.com

 

Share